Русо момиченце, за което засега има противоречиви данни, че е на 4 или на 7 години, е било открито от ирландската полиция в ромско семейство край Дъблин. За него се грижат властите, докато се изясни каква е връзката на синеокото дете с ромите, твърдящи, че са негови родители.

Органите на реда са реагирали вчера следобед след информация от местни жители от градчето Талат.

Според вестник"Айриш индепендънт" семейството твърди, че детето е родено през 2006 г. и е тяхна дъщеря. Но проверката в родилните отделения в ирландската столица не потвърдила това, няма и акт за раждане.

"Има сериозни проблеми около документите на детето, които предполагат, че двойката роми може би не са нейни родители", казва високопоставен източник от полицията, след като все пак бил показан някакъв акт.

Потърсено е и мнението на специалисти възможно ли е роми наистина да имат биологично дете с руса коса и сини очи. Предстои взимането на ДНК проби, за да се провери има ли биологична връзка между детето и ромите.

Тази сутрин е поискано от съда да издаде разрешение за социална грижа за детето. Според закона момиченцето може да остане до един месец в ръцете на властите, след което трябва да бъде върнато на ромите или да бъде предадено за постоянни грижи.

Случаят в Талат много прилича на този в Гърция, където полицията прибра русо момиченце от ромски лагер, а двойката, с която живеело, вече е обвинена в отвличане.