Съвместна инспекция на МВР и пътната агенция ще проверява готови ли са снегорините за зимното почистване на пътищата. Контрольорите ще следят дали фирмите, подписали договори за зимно поддържане, разполагат в действителност с необходимата им техника. Това стана ясно по време на заседание в областната управа на кметовете и шефовете на държавни структури, ангажирани със зимната подготовка в региона.

Ще се броят машините и ще се сверяват с декларираните в контрактите снегорини. Проверката на машинния парк ще включва и преглед на окомплектовката им. Ще се следи дали акумулаторите са в изправност, здрави ли са гумите и имат ли мепесетата винетки, обясни шефът на пътната полиция в Разград Божидар Божков.

Инспекцията се налага заради съществуващата практика снегоподдържащите фирми да декларират необходимата им техника само на книга, а в действителност да разполагат с много по ограничен машинен парк, обясни шефът на пътното управление в града Огнян Обрешков.

Зимите е Североизточна България са особено мразовити, още при първия сериозен сняг обстановката в региона става сложна, нопомни областния управител Стоян Ненчев и поиска отговорните за зимножто поддържане институции в региона да действат в синхрон.