Към момента Корпоративна търговска банка не е фалирала, тя е поставена под специален надзор от страна на БНБ за срок от три месеца. Това съобщи на специална пресконференция Иван Искров. Според него, случилото се е в резултат на „анонимка” по отношение на Цветан Гунев, подуправител на Централната банка, който е предизвикал теглене на депозити от понеделник досега.
Той посочи, че вложителите могат да бъдат напълно спокойни, техните пари са гарантирани, единствено фирми, които оперират със сметки в трезора ще имат временни затруднения.

Банковият ни сектор не е като в Европа, банките не са взаимосвързани и затова няма опасност за другите частни банки, увери гуверньорът на БНБ. То йбе категоричен, че случилото се не може по никакъв начин да повлияе и на Валутния борд в страната.

БНБ е взела няколко решения, информира Искров. Срокът на специалният надзор върху КТБ е 3 месеца, назначени са и двама квестори, които вече би трябвало да са поели контрола върху нея.

Спират се за същия срок изпълнението на всички задължения на частния трезор, както и дейностите по лиценза на КТБ. В съответствие със закона са отстранени от работа членовете на Управителния съвет и на Надзорния съвет на банката.

Лишени от правата си на собственици на акции са и най- големите акционери в КТБ, сред тях е и Бромак” ЕООД.