САЩ се подготвят да нанесат въздушни удари по позиции на ислямистите от „Ислямска държава в Ирак и Левант” в Ирак, докато хиляди шиити се записват в „бригадите на мира”, за да защитят свещените иракски градове. Президентът на САЩ Барак Обама каза, че няма да изпраща военни части в Ирак, но добави, че е готов да предприеме „целенасочени военни действия” и да изпрати в арабската страна 300 „военни съветници”.
Смята се, че „целенасочените военни действия” на Обама означават въздушни удари по позициите на ИДИЛ – контролнопропускателни пунктове, маршрути за доставки на провизии и други важни обекти, попаднали под контрола на ислямистите.

Обама намекна за ударите, докато ислямистите обградиха най-голямата петролна рафинерия в страната след ден на интензивни боеве. ИДИЛ също успяха да поставят под свой контрол съоръжение за химически оръжия, построено от диктатора Саддам Хюсеин, в което са се намирали запаси от стари оръжия. От Държавния департамент на САЩ заявиха пред Wall Street Journal: „САЩ не смятат, че сунитите екстремисти ще могат да създадат функциониращо химическо оръжие от материалите. Военните запаси в Мутхана са стари, повредени и трудни за преместване”.

Вчера бяха разпространени драматични сателитни снимки на петролната рафинерия в Байджи, от която се издига черен дим. ИДИЛ са издигнали свои знамена по ключови позиции около рафинерията, въпреки твърденията на иракското правителство, че завода е под контрола на силите за сигурност.

На снимките се виждат и заловени от ислямистите американски джипове, които те управляват до рафинерията.