Имам самочувствието, че досега съм свиквал Консултативния съвет по национална сигурност, когато трябва, имам също така доказателствата пред целия народ, че за пръв път откакто аз станах държавен глава КСНС прие правила.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който днес бе гост на Тракийския университет, за да изнесе лекция на тема "Стратегически перспективи за развитие на земеделието и производството на храни в България". След лекторския час президентът коментира и думите на вътрешния министър от вчера.

Да напомня, че преди това 18 години в нарушение на закона нямаше такива правила и, че също така проведените КСНС са имали стратегически теми и са вършили добра работа. На последния Консултативен съвет пред очите на цялата нация стана ясно, че се прави опит за дестабилизиране на институцията – Консултативен съвет по национална сигурност, като не се спазват елементарните правила приети от всички единодушно преди това, продължи Росен Плевнелиев.

Той заяви, че ще преценя внимателно кога да свика КСНС, както и неговите теми. "Защото не е въпросът само за това ние да си говорим за темата за бежанците. КСНС е най-важният инструмент в държавата за постигане на консенсус. За какъв консенсус ние искате да говорим - за това, че за бежанците трябва да има ток, че трябва да има вода, че трябва да има хуманно отношение. Има ли някой, който е против този консенсус?", запита държавният глава и продължи: "От тази гледна точка аз призовах и вчера правителството да се държи на висотата на собствените си отговорности".

Президентът е на мнение, че Съветът за национална сигурност към Министерски съвет трябва да отговаря за парите, за ревизия на плановете, за краткосрочните и средносрочните мерки. "КСНС е дългосрочен инструмент за търсене на консенсус. И аз затова задавам елементарни въпроси – та, нима вече не сме постигнали консенсуса, когато сме подписали всички международни документи за статута, за предоставяне на закрила", каза Плевнелиев.

Въпреки това ще обява много скоро свикването на КСНС, но има и други теми. Аз питам какъв ще бъде бюджетът през 2014 година за службите, посочи държавният глава. Плевнелиев съобщи, че има информация и е получавал писма от някои от службите, които са притеснени, че може да бъде нарушен сериозно техният потенциал и възможност да бранят сигурността на нацията. "И аз питам кой е по-големият проблем за нацията – ако се окаже, че част от службите не могат да изпълняват елементарни ангажименти поради липса на финансиране, поради което не можем да се борим с терористи или от друга гледна точка, разбира се, проблемът с бежанците", допълни президентът.

Той повтори, че има различни теми за адресиране. "Ще намеря точния формат, точното време за да можем да бъдем максимално ефективни. Предполагам, че няма да има само една, а повече теми, които ще се дебатират на следващия КСНС", заключи Плевнелиев.