Няма опасност големите язовири край Кърджали да прелеят, въпреки, че са пълни, до преливника на язовир "Кърджали" остават 25 сантиметра, но не сме под заплаха.

Това заяви началникът на Язовирския район Иван Делчев и подчерта, че няма място за паника, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Всекидневните проливни дъждове не дават повод за особено безпокойство, но нивата на водите се наблюдават денонощно. Притокът е минимален – около 70 кубика в секунда, ВЕЦ работи на пълни обороти и засега не се налага контролирано изпускане, допълни Делчев.

Обилните валежи през април т.г. наложиха контролирано изпускане на водни количества от язовир "Кърджали", но ситуацията бе овладяна. На 18 април бил върхът на високата вълна, заради което бе стартирано изпускането на водата. Притокът тогава беше от 670 кубика в секунда, а разходът – 720 кубика, оставаше малко свободен обем. Задействани бяха основните изпускатели и бе постигнат баланс – 400 кубика в секунда приток и толкова разход. Дни преди критичната ситуация междуведомствената комисия провери 33 микроязовири на територията на областта и реши 2 от тях да не бъдат завирени заради опасност да прелеят.

Областният управител Бисер Николов подчерта, че при необходимост от изпускане на водни количества от язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" ще бъде предупредена и Гърция. Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че се работи по паспортизацията на водоемите с подробни характеристики на стените, изпускателите, преливниците, проводимостта след обектите. Готви се и анализ на това доколко те застрашават хората и инфраструктурата.

Лошото време проваля и плувното лято, собственици на басейни са дали проби в Регионалната здравна инспекция, а разрешение за експлоатация са получили само 5.