Близо километър е разрушеният участък в Прохода на Републиката. Изронен е асфалт, пропаднали са мантинели и вертикална маркировка, силните води на река Белица през изминалата нощ са подкопали основите на пътя.

В момента проходът е затворен за движение, пропускат се само автомобили със специален режим и хора, които пътуват към съседните села Нацовци и Габровци.

Екипи на агенцията "Пътна инфраструктура" са на мястото, за да огледат пораженията. Според областния управител инж. Георги Рачев ще е необходимо време, за да бъде въведен пътят отново в експлоатация. Участъкът се намира между Килифарево и село Нацовци.

Директорът на Областно пътно управление във Велико Търново Георги Филипов каза, че Южният пътен възел в града е затворен за тежкотоварни автомобили.

Това се е наложило, защото водите на река Янтра са достигнали до парапета на съоръженото в критичните часове тази нощ. Движението е отклонено по обходен маршрут през кв. „Чолаковци”.

Филипов съобщи, че съоръжението ще остане затворено до извършване на обследване на моста преди хлебозавода. „В момента неговото състояние е предаварийно. Очаква се най-рано в средата на следващата седмица да имаме някакви резултати”, добави още той.

Директорът на ОПУ припомни, че по-рано водите на р. Янтра бяха излезли при с. Първомайци, но към момента наносите от дърветата са изчистени и няма проблеми. Реката все още е пълноводна, но положението в областта се нормализира, добави той.