През нощта валежите и в Североизточна България постепенно ще спрат, до сутринта облачността ще намалее, а в Западна България ще се изясни, съобщават дежурните синоптици в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В часовете преди обяд на 21 юни ще преобладава слънчево време. Около и след пладне ще има временно увеличение на облачността и до вечерта на места в източната половина от страната и в планинските райони ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

Още преди обяд вятърът от запад-северозапад ще се усили до умерен, а в Дунавската равнина ще е временно и силен.
Дневните температури ще започнат да се повишават. В повечето места максималните температури утре ще са от 21 до 26 градуса, в София - около 21 градуса.

Преди обяд над Черноморието утре ще има временни разкъсвания на облачността, около и след пладне с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.
Максималните температури ще са от 21 до 24 градуса. Температурата на морската вода ще 22-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. Около и след пладне, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта, главно над Рило-

Родопската област, ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по билото на Стара планина и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 15-16 градуса, на 2000 метра - около 8 градуса.

На 21 юни в 13 часа и 51 минути започва астрономическото лято.

В неделя - 22 юни, северозападният вятър ще отслабне в Дунавската равнина - до умерен, в останалите райони - слаб.
Времето ще бъде слънчево, с купеста облачност след пладне.

В понеделник - 23 юни, ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде южен и времето още ще се затопли, а максималните температури ще достигнат 30 градуса, прогнозират от НИМХ-БАН.

Междувременно жертвите след пороя във Варна вече са десет.

При валежи от 35 литра на кв. м., през дерето в "Аспарухово" за 1 час преминават около 140 млн. литра вода. Това е коментирал експертът по свлачища и укрепване на територии в община Варна Олег Колев, съобщиха от общинската администрация.

Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал - дерето, по който преминава ул. "Горна студена" в "Аспарухово", е около 4,5 кв. км. За 1 час, при констатирани валежи от 35 литра на кв. м., през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала, обяснява Олег Колев. Според него огромното концентрирано количество атмосферни води,краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни.

Бедствено е положението и в Шуменско, Пазарджишко и Великотърновско.