Няма шега - Македония задава темпото в туризма на Балканите, пише "Преса".
- Знаете ли къде ще бъде македонският Лас Вегас?
- Па не знам, ама и него ке го изградиме.
Как да не им повярваме на македонците. Вижте с каква скорост в Скопие извисиха снага исполинските статуи на Александър Македонски, Гоце Делчев, Даме Груев, Кирил и Методий. Строят съседите, крадат история, ама привличат тълпи от туристи. А у нас пета година еколози, община и правителство не могат да решат суперсложното судоку „да има ли нов лифт на Банско".
Инвеститор ще строи футуристична стъклена резиденция край езерото.
От известно време централна тема за македонските медии са бизнес приключенията на индийския предприемач Субрата Рой. Компанията му „Сахара груп" налива основите на най-голямата кравеферма в Източна Европа (за 20 000 глави) на стотина километра от българската граница. Но друга негова инвестиция е далеч по-интригуваща за балканските народи.
На 2400 декара терен край Охридското езеро се подготвя изграждането на луксозен курорт с вили, апартаменти, казина, мол, голф игрище, изкуствени плажове и яхтено пристанище. Черешката на тортата ще бъде хотел, който ще бъде изграден в самото езеро по подобие на архипелага „Палмата" в Дубай. Неслучайно инвеститорът нае за проекта лондонското бюро „Аткинс", от чиято фантазия излязоха дузина архитектурни чудеса в емирствата.
Проект за каменна къща край брега.
Мащабно строителство на нови хотели ще се разрази край Охрид в следващите години.
Вестник „Преса" беше сред балканските медии, които бяха поканени на среща със Субрата Рой и синовете му. Събитието се състоя в рамките на Балканския фестивал на мира, организиран от „Сахара груп", за който в Скопие долетя бившият британски премиер Тони Блеър.
Мащабният комплекс
„Сахариън Македония"
ще бъде реализиран на няколко етапа, очаква се строителството да започне догодина. Терените, където ще се вихрят индийците, се намират край с. Любанища в югоизточната част на Охридското езеро, близо до манастира „Св. Наум". В сборника си от 1900 г. „Македония. Етнография и статистика" българският учен от БАН Васил Кънчов пише, че населението на Любанища се състои от 350 души, всички определящи се като българи християни (бел. ред. - по това време Македония е част от Османската империя). Сега в селцето живеят около 170 души.
Неотдавна правителството в Скопие промени статута на земята и позволи строителството. Сега текат задължителните археологически проучвания, защото цялото крайбрежие около езерото е обявено от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.
Индийският предприемач Субрата Рой засега не дава големи подробности за „Сахариън Македония".
На визуализациите се вижда общ изглед към комплекса и хотела, който ще бъде изграден във водата (вдясно).
„Всички сте чували за Лас Вегас. Но знаете ли, че климатичните условия там са много лоши. А за такива проекти от най-високо качество цялостният комфорт е много важен. Затова Охридското езеро е подходящо място", казва Субрата Рой. Идеята му е бъдещият комплекс да привлича гости от цял свят, не само от Балканите. А голф игрището ще позволи организирането на международни турнири.
Македония няма излаз на море, затова е учудващо как досега страната успя да опази красивото си езеро от строителната вакханалия. Край брега има няколко стари хотела от соцвреме, а новото строителство засега се вихри в самия Охрид. Но и това ще се промени. Освен мегапроекта на „Сахара груп" край езерото се подготвят и други бизнес инициативи. Инвеститори планират аристократични каменни къщи и ултрамодерни резиденции от стъкло (виж снимките). Въпрос на време е стотици луксозни имоти да накацат около огромния водоем и да го превърнат в копие на езерото Комо.
Мегапроектът край Охридското езеро звучи като приказка от „1001 нощ", но ако бъде изпълнен перфектно, Македония ще блесне силно на туристическата карта на Балканите.
„Не търсете ирония в този проект. Македония осъществява най-нестандартната туристическа реформа в региона. Местният хотелиерски бранш предлага смели идеи и властта в Скопие ги реализира. Затова
валутните приходи от туристи
в Македония скочиха тройно само за една година, докато ние имаме ръст от 4-5%", коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
По думите му македонците са дръпнали рязко в туризма с няколко радикални хода. Държавата субсидира чартърните полети до Скопие и Охрид с 1 млн. евро годишно, което довело 30 000 холандци само през м.г. В страната има 5% ДДС за хотелите, но и
за заведенията (у нас 9% ставка важи само за нощувката). А най-смелата идея е бонусът, който всеки туроператор получава от македонското министерство на финансите, ако задържи гостите за повече от три нощувки.
„Стимулът е уникален - 15% от стойността на фактурата. Ако туроператор покаже договор за 10 000 евро, македонската държава му дава кеш бонус от 1500 евро", обясни Рагин, който е и президент на Балканския алианс на хотелиерските асоциации.
Всичко това веднага привлякло в Македония туристически агенции от Черна гора, Хърватия, Турция и дори България. И не се чудете, че македонският премиер Никола Груевски скоро ще бъде награден от Балканския алианс за най-радикални реформи в туризма.