Адвокатът на румънец, който си призна, че е открадна картини на Моне, Гоген и Пикасо от холандски музей, заплаши да съди музея "Кунстхал" за проявена небрежност при охраната на платната и регистрира трус от насмешки и възмущение със сила 9.9 по скалата на наглостта.

"Това е сериозна, явна небрежност /от страна на музея/, заплаши Каталин Данчу, адвокат на Раду Догару, който си призна, че е откраднал 6 шедьовъра от музея "Кунстхал" в Ротердам през нощта на 15 срещу 16 октомври 2012 г. Картините още не са открити и може би са изгорени, тъй като майката на Догару заяви, че ги е изгорила, но после се отметна от това изявление.

Раду Догару и още петима предполагаеми съучастници – всички те румънци, през август бяха изправени пред съд в Букурещ заради една от най-зрелищните кражби на века. Днес е поредното заседание на съда. "Ако ние не получим отговор за виновните за това нарушение от холандското законодателство относно мерките за охрана в музея... ще наемем холандски адвокати, за да възбудим съдебно дело срещу Холандия в Румъния", подчерта Данчу.