Не демонизираме личности, демонизираме проблеми. Изразяваме нашето удовлетворение, че президентът Росен Плевнелиев внесе питане до Конституционния съд (КС) по повод казуса "Делян Пеевски" и огорчението си, че нито една друга институция не реагира - примерно, главният прокурор и ГЕРБ.

Това заяви днес лидерът на ДСБ Радан Кънев. Тази негова позиция доведе до мощна клеветническа атака срещу ролята на президентската институция, като защитник на законността и конституционния ред, продължи Кънев. На такива черни кампании сме били свидетели винаги, когато някой е застрашавал интересите на мафията и зад тяхното организиране винаги са стояли среди от БСП и ДПС, посочи лидерът на ДСБ.

Според него причината да бъдат възможни такива атаки е, че в България съществуват медийни монополи, зависими и пряко подчинени на олигархичните кръгове. Решението трябва да бъде в изцяло нови правила за собственост върху медиите и срещу концентрацията на медийния пазар, смята той.

Ще ви припомня, че на 11-ти октомври тази година партиите от Реформаторския блок внесоха в деловодството на президентската институция подробни мотиви за повторно питане към КС с основен въпрос - Може ли НС да отменя свое решение за избор на председател на ДАНС. След броени седмици партиите от РБ ще имат подробна позиция за промени в медийната среда, добави Кънев. Ако конституционните съдии, които бяха в мнозинство, 6-мата съдии, които отхвърлиха искането за обявяване на несъвместимост, са верни на мотивите си, то те трябва да се съобразят и да отговорят, че НС няма право да отменя своите актове, обясни лидерът на ДСБ. И ако са верни на мотивите си, те трябва да се съгласят, че НС няма право да отменя решението си. Ако конституционните съдии държат на собствените си аргументи, би трябвало решението да е различно, защото и въпросът е различен, подчерта той.

Мисля, че категорично не можем да подкрепим вот на недоверие към кабинета с аргументи от "Атака", представляващ опит тази партия да бъде реанимирана, въпреки че това тепърва ще бъде обсъждано като видим мотивите, каза Кънев.

Кризата с бежанците поражда рискове за националната сигурност, заяви Борис Станимиров от ДСБ в отговор на въпрос на медия. Би трябвало да имаме стратегия по въпроса, но нямаме. А Консултативният съвет за национална сигурност има функция да търси широк обществен и национален консенсус за решаване на такива кризи.

Да, той трябва да бъде свикан, трябва да се събере, но съществува и рискът заседанието им да се превърне в говорилня. Той посочи, че не знае дали 6 млн. евро са достатъчни, за да се справим с бежанския проблем. Като нямаме стратегия 6 млн. евро може да са недостатъчни, но може и 12 млн. евро да са недостатъчни, каза той.

Отговор на въпроса колко бежанци имаме възможност да приемем, какви хора влизат у нас - това още не сме го чули от правителството, поясни Станимиров. Според него проблемите с бежанците се решават поединично.

Иван Костов навремето не е затварял границата, той отказа заселването в страната на определен брой бежанци от косовската криза, чрез международно посредничество, но не е управлявал и държавата безхаберно - например, кой влиза и кой излиза от България, отговори Радан Кънев на друг въпрос.

В момента имаме възможност да приемем бежанци в рамките на сериозно съгласуване на отношенията между Турция и ЕС в интерес на непосредствено граничещите с Турция държави, подчерта той. Защото сега освен безхаберно управление на България имаме и явни дефицити в поведението на ЕС, от което страдат негови членки, каза Кънев.