Циганското лято си отива, предупреждават синоптиците. Топлите дни са едва още няколко дни. Още в последните дни на октомври температурите ще напомнят за зимата.
До сряда времето ще остане слънчево и топло с максимални температури между 18 и 24 градуса, а минималните няма да паднат под 3 градуса. От четвъртък обаче се очаква леко захлаждане и мъгли по Черноморието и поречието на река Дунав. Валежи не се очакват. Термометрите ще са все още приятни за сезона - около 14-19 градуса.
Студен и влажен атмосферен фронт ще дойде у нас следващия понеделник и ще донесе валежи, като повече дъжд се очаква да падне в Северна България, а температурите ще се понижат с още 4-5 градуса, по високите части и най-вече в Стара планина ще падне и сняг.
В момента по върховете наблюдаваме така наречената инверсия. На Мусала е 1 градус, а на Черни връх и връх Ботев, които са по-ниски, е по-студено - минус 2 градуса.
В началото на ноември ни чака мрачно и хладно време, ще вали предимно в Западна и Централна България. Първи сняг в градовете метеоролозите предричат за средата на ноември. Ще натрупа обаче едва в края на месеца, и то за кратко.