Делото срещу бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, който застана на подсъдимата скамейка по обвинение за присвояване на бюджетни средства, тръгна и ще се гледа по нормалния ред, а не по съкратената процедура.

Очакванията ми са за справедлив процес, каза ген. Киров при влизането си в съдебната зала на Военния съд. Ген. Киров каза, че като подсъдим се чувства "не особено комфортно, както всеки човек в неговата ситуация".

Процесът ще се гледа при закрити врати. Председателят на съдебния състав обясни, че то е строго секретно и така никой, освен едно лице, определено от подсъдимия, не може да присъства по време на процеса. "Днес ход на делото беше даден, процедурни въпроси, беше прочетен обвинителният акт, беше предложено на страните да се възползват от съкратената процедура. Те прецениха, че искат да се възползват от обичайната процедура със събиране на всички доказателства, отново в съдебното следствие и това тяхно виждане беше уважено от съда", обясни полковник Елин Алексов, който е наблюдаващ прокурор по делото срещу ген. Киров.

Бившият шеф на разузнаването отказа да коментира петте милиона лева, за които е подсъдим с мотива, че не коментира обвинението. "Не, разбира се", така отговори на въпроса дали е възможно 5 млн. лева да изчезнат от бюджета на НРС и самият той да напише хиляда фалшиви документа. "Като ме гледате така, приличам ли ви на човек с 5 млн. лева?", отвърна ген. Киров. "Естественото на разузнавателната работа е такова, че аз не мога в детайли да ви отговоря", допълни той в отговор на въпрос за какво са били предназначени тези пари, но все пак призна, че те са отишли по всички направление на разузнавателната дейност.

Обвинението на прокуратурата той си обяснява така: "Прокуратурата е важен държавен орган и аз не мога да коментирам нейните действия". Обвинението към себе си лично, което всъщност е първото към шеф на разузнаването, той също отказа да коментира, като призова да се остави съдът да си свърши работата. В зародиша му обаче сезира политическа основа. Ген. Киров за пореден път не каза откъде и защо е тя и отново препрати към политическите процеси у нас преди година и половина. Той поиска репортерите да си припомнят кой основно бил пострадал от тях. На въпрос обаче защо точно него, след като е бил независим директор на една от службите за сигурност - НРС, той каза, че няма независими хора по различни причини. Така за себе си посочи, че е зависим от всички силни на деня.

Днес стана ясно, че председателят на съда предложил на ген. Киров делото да се гледа по съкратената процедура, по реда на глава 27 от НПК – това означава, че ако той прецени, може да се ползват доказателства, събрани в хода на досъдебното производство, което както обясни полк. Алексов: "му допринася определени бонуси при определянето на наказанието". Ген. Киров и неговият адвокат Димитър Вълчев предпочели делото да се води по обичайната процедура и така са насрочени дати – следващата е на 21 ноември. Делото ще се гледа по нормалния ред, а не по съкратено производство със събиране на всички производства. Де факто днес е било т.нар. изслушване на страните.

От прокуратурата държат на всички свидетели, сред тях няма политици. Един от свидетелите обаче е настоящият директор на НРС бригаден ген. Драгомир Димитров, но полк Алексов отказа да посочи още имена. Наблюдаващият прокурор каза, че бившият шеф на НРС е с много добре структурирана защита и процесуалното му поведение в досъдебната фаза е било перфектно. "Той се държа достойно като генерал", каза той. Що се отнася до изказванията на ген. Киров за политическата основа на делото, полк. Алексов посочи своето "вярване и кредо", че "българската прокуратура е политически независима" и каза, че той не помни, никога досега в неговата прокуратура "някой да е образувал дело под натиск" или поне не му е ставало достояние това. "Държа да кажа, че българската прокуратура не се поддава на политически натиск", каза военният прокурорът. Той призна, че делото е сложно и не поиска да се ангажира кога ще приключи.

БГНЕС припомня, че прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи. Макар да е имало механизми, по които е можело да бъдат контролирани разходите в НРС, бившият директор на службата е имал възможността да присвои парите, посочва прокуратурата.

Освен Киров, били разследвани и още хора от службата, но доказателства за злоупотреби имало само за генерала. Нарушенията в НРС открило новото ръководство и затова е бил сезиран главният прокурор. Разпитани били и редица свидетели. В 30-те тома доказателства срещу Киров прокуратурата е събрала различни документи. В обясненията си пред обвинителите, генералът казал само, че е обект на политическата конюнктура.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото. Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.