Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) се е самосезирала относно твърденията на шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, че срещу него са били впрегнати много лобита и интереси. Това заяви на извънредна пресконференция Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висш съдебен съвет (ВСС).

Думите на Костов бяха отправени в телевизионно интервю по повод провала му на конкурса за ръководител на апелативната спецпрокуратура, когато той получи нулева подкрепа от ВСС.

Костов, който гледа мегаделото „Октопод", хвърли вината върху председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който според него е действал предубедено.

Тодоров обясни, че целта не е била Костов да се неглижира и кандидатурата му не е била саботирана. Ръководената от Тодров комисия обаче може да образува дисциплинарно производство срещу прокурора заради уронване престижа на съдебната власт.

„В комисията не е взето решение за това дали има нарушения на етични правила, дали е налице оронване на престижа на съдебната власт. В рамките на изминалата седмица ние се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи", заяви Ясен Тодоров.

"Моето мнение е, че има уронване на престижа. Това е лично мое мнение. Аз считам, че Костов, в своето интервю, се опитва да прави внушения и тези внушения почиват на неверни факти. Аз днес съобщих фактите. След като фактите не са верни и основата не е здрава, считаме, че нагоре къщата не е добре построена. Това ще бъде обсъдено, може би на следващото заседание на комисията. Стигаме до извода, че има проблем в специализираната прокуратура и Висшият съдебен съвет ще трябва да вземе отношение, не може да остави този въпрос висящ по никакъв начин, не може да бъде споделено становището, че ВСС е против специализираните прокуратури".