Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромско семейство за "отвличане" на тайнствено малко момиче, чиято участ предизвика хиляди обаждания на родители или близки на изчезнали деца.

Откриването на това русо дете със зелени очи на възраст между 4 и 6 години в сряда при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса, породи силно вълнение в Гърция и в чужбина. Момиченцето живеело с обвиненото семейство /39-годишен мъж и 40-годишна жена/, но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него.

В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка, твърди гръцката агенция АНА. Двойката е била обвинена също за "създаване на фалшиви документи", посочи един от адвокатите на двойката – Костас Кацавос, който уточни, че става дума за фалшив акт за раждане на детето, депозиран в кметството на Атина. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления, констатира журналист от АФП.

След като в петък полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето "Детска усмивка", на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли. "В неделя вечер бяхме получили 8000 телефонни обаждания и хиляди имейли", заяви Панайотис Пардарис от ръководството на асоциацията. На сайта на асоциацията са регистрирани над 200 000 посещения, а на адреса й във Фейсбук – около половин милион, уточни той. "Обаждат се или семейства с изчезнало дете, или лица, които нямат връзка с тях. Ние ще предоставим тези данни на полицията", добави Пардарис.

Гръцки родители на изчезнали деца също са дали на властите резултати от ДНК тестове, за да бъдат сравнение с ДНК на детето, посочва местният печат. Агенция АНА цитира случая със семейна двойка, която изгубила дете веднага след раждането през 2009 г., чието тяло не им е било предадено. Засега властите не са в състояние да обяснят как детето на име Мария е попаднало в ръцете на това ромско семейство. Според полицията то е на 4 години, но медии твърдят, че възрастта му е между 5 и 6 години. Вчера снимката му стоеше на първите страници на вестниците за трети пореден ден.

Полицията пък предприе "издирвания по всички посоки", за да изясни случая, съобщи пред АФП полицейското управление в Лариса. Тя е разгледала случаи на трафик на деца заедно със съседните държави, включително България. Издадена е международна заповед и Интерпол прави издирвания, уточни полицейски източник.

През 2011 г., когато трафикът на български бебета беше в пълен разцвет, съвместна операция на полициите на двете страни доведе до ареста на 10 българи и двама гърци, обвинени, че са изпратили в Гърция 17 бременни българки, за да продадат след това новородените деца. При такива операции между България и Гърция посредниците инкасират между 15 000 и 20 000 евро за дете, смятат гръцките следователи, цитирани от агенция АНА. В Гърция трафикът на деца е улеснен поради празноти в законодателството по материята осиновяване, особено, когато става дума за деца от чужбина, посочват експерти.