Правителството на Тайланд обсъжда от януари идната година да въведе такса за всеки турист, влизащ в страната, в размер на 500 бата /17 щатски долара/, заяви министърът на здравеопазването Пардит Синтхаванаронг, цитиран от РИА Новости.

На съвещание на шефовете на полицията, министерството на туризма и спорта, както и на здравеопазването било решено с новата такса да бъдат облагани всички чужденци, влизащи в страната за повече от три дена. За чуждите граждани, които имат намерение да престоят в Тайланд по-малко от три дни, таксата ще е 30 бата /1 долар/ на денонощие. По думите на министъра размерът на таксата няма да зависи от това дали туристите идват от страни, които се ползват с безвизов режим за влизане в туристическия рай. Участниците в заседанието приели, че новата мярка може да отблъсне част от туристите, възнамеряващи да посетят Тайланд, но това нямало да стресне по-платежоспособните посетители. "Време е да привличаме в страната най-висококачествените туристи, а за тях такава сума няма да е проблем", е мнението на Синтхаваранонг.

РИА Новости припомня, че според статистиката средно на година 1,5 млн. руснаци посещават Тайланд. Също така около 100 000 руски поданици пребивават в страната по няколко месеца или живеят там постоянно.