10 вече са жертвите на невиждания потоп във Варна, сред тях са две деца. Издирват се още трима души. В Добрич жертвите на наводнения са две. На 23 юни е обявен ден на национален траур.

В Добрич е обявено бедствено положение. Обстановката в града е подобна на тази във Варна. Достъпът на тежка техника е затруднен. Не е предприето отводняване на бедствените райони, тъй като нивото на водите е много високо. Премиерът Орешарски, който в момента е в Добрич, обеща помощ на пострадалите семейства.

Затворени са пътища, сред които Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Язовирът в село Плачидол е прелял. На 5-и километър от града мостът също е залят с вода. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът, за да може да се помогне на хората. От КАТ и Пътно управление подчертават, че нито една кола няма да излезе от града, докато обстановката не се нормализира.

След 9 часа кметът на Добрич Детелина Николова допълни, че нивото на водата не спада, дъждът не е спрял да вали от нощта, ситуацията все още е критична. Няма евакуирани хора въпреки многото сигнали, над 250 души са потърсили убежище при свои близки. Автогарата не работи, тя е залята, детските ясли не работят, две детски градини са наводнени и не приемат деца.

Директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов заяви, че двата микроязовира над Добрич преливат, което допълнително повдига нивото на водата. Щабът взе решение да предупреди гражданите да се качат на по-високите етажи, очакваме да се повиши нивото с около 30-40 см, обяви Николов. Той призова хората да запазят спокойствие. "Колегите обикалят местата. Идеята е рано да предупредим хората, но така че да не предизвикваме паника", подчерта Николов пред БНР.

Линейките на Спешна помощ не са успели да пристигнат до един от починалите във Варна, съобщиха от Спешната помощ в града. Д-р Рашева обясни, че проблемът е възникнал от това, че линейките не са могли да се придвижат до мястото, откъдето е подаден адресът и сигналът. От Спешна помощ-Варна имат два необслужени адреса. Единият е консултиран, за другия адрес достъпът не е бил възможен.

Химическият анализ на водата във Варна ще е готов утре, а микробиологичният след 48 часа. РИОСВ предупреждава, че водата е негодна за пиене. Вземат се мерки срещу разпространение на зарази.

Потопът, който удави общо 12 души във Варна и Добрич, сред които и 2 деца, започна вчера в 17 ч., когато започна да се излива пороен дъжд в морската столица Варна и Добричко. Часове наред се изливаше вода, във вечерните часове приливна вълна, незнайно откъде, удари кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. Положението е бедствено. В Добрич вали повече от 12 часа пороен дъжд. Не се пускат автомобили да влизат в Добрич.

Разказите на жителите на квартал "Аспарухово" могат да бъдат обобщени: Такъв кошмар не сме преживявали. За да се спасят от водната стихия много от тях са потърсили помощ на горните етажи на своите домове или дори са се покатерили на покривите на своите гаражи и къщи. Една жена заяви за БГНЕС, че "даже не е успяла да разбере, откъде е дошла водата. Вълната, която ни заля беше висока над метър". Кореспондентът на БГНЕС предава, че на много места пътищата почти липсват и са пропаднали. Асфалтът е грозна гледка, той е напълно унищожен. Комуникациите са нарушени, почти няма връзка с интернет в района. Багери се опитват да отпушат улиците, които са затлачени и задръстени с кал, клони и боклуци.

Болна жена на легло е изчезнала заедно с леглото, на което е лежала. Две деца и още една жена е имало в съседна къща, които са изчезнали.

Къщата, в която е била болната жена, е срутена напълно, а от съседната къща, където са изчезнали тримата, са останали само основите. Продължава издирването на изчезналите. Вече се събират помощи, обявена е банкова сметка за пострадалите.

Във Варна се отслужва молебен за спиране на бедствието, както и в памет на загиналите. Всички хора са в шок. Екипи на БЧК, психолози обикалят къщите на хората, за да им помагат.