Мария, "русият ангел" на циганския катун във Фарсала, печелела евро, танцувайки като мечка на панаир. Версията, че 4-годишното момиченце, което може да се окаже и българче, е играело кючеци за пари, лансира Константинос Янополус, президент на фондация "Усмивката на детето", която в момента се грижи за детето. За "кариерата" на Мария има и доказателства в нета - няколко клипа в интернет.

Мария има дълга "кариера" на танцьорка. Доказва го един от клиповете, правен преди 2 години. Във видеото невръстното дете се движи по средата на импровизиран дансинг и при опит да излезе от там възрастна жена го избутва обратно на "сцената". На друг клип, заснет през септември т.г., се вижда как Мария, облечена в розов анцуг, се кълчи, заедно с внучката на лидера на катуна - Мария Димитру, и още един млад ром, заобиколени от ръкопляскаща публика. "Вижда се как танцува и обикаля напред-назад също като малка тренирана мечка.

Вярвам, че са получавали пари като експлоатират детето", коментира Янополус.

От катуна обаче контрират, че малката не е разхождана като мечка по улиците, а е танцувала за удоволствие. "Майка й я изпрати при нас на сцената. Тя обича да танцува и не са се отнасяли с нея зле", твърди Мария Димитру. Една от дъщерите на двойката "осиновители" на русия ангел - Христос Салис и Елефтерия Димопулу, потвърждава версията. Според момичето, Мария била побутната в клипчето към сцената, защото се приближила твърде много до камерата.

Съседи на арестуваните роми вчера разказваха пред гръцките медии нова версия как Мария е попаднала в катуна. Според тях русокосото момиченце било дъщеря на двойка българи, които работели на временно в Гърция и отвреме-навреме се появявали в катуна. Те оставили детето за отглеждане при ромите, когато било на 15 дни, и често се връщали да го видят. Твърди се дори, че бащата на Мария отишъл в лагера за последно преди няколко дни, след извеждането на детето и ареста на "осиновителите", и ромите го приканили да обясни на полицията ситуацията, но той изчезнал.
Местната преса пък лансира и друга версия, че детето е било купено за 500 евро от българска майка.

Биологичната й майка се намирала в Атина, а нашите роми в района знаели подробности, които могат да помогнат на разследването. Полицията вече работи по версията за канал за внасяне на бременни жени от България, които раждат в Гърция, след което децата се продават.

Според жителите на катуна Христос и Елефтерия се грижели за момиченцето много добре и гледали на нея като на съкровище, защото била много красива. Затова и всички я обичали. Репортери на британския в. "Дейли мейл" пък били допуснати в къщата, където била отглеждана Мария, за да видят в какви условия е живеело детето. В жилището се виждат добре подредена детска стая с едно легло и множество играчки, както и гардероб с прилежно подредени детски дрехи и обувки. Ромите твърдят, че стаята била запазена само за Мария. От гръцката полиция обаче вчера съобщиха, че са обискирали дома на задържаните роми и са иззели оръжия, банкови карти, наркотици и други незаконни предмети. В дома бил намерени пистолет с патрони, купчина кредитни карти, за които се смята, че са крадени, и маска за лице.
Вчера следобед осиновителите на Мария се явиха пред съда в Лариса по обвинения в отвличане и фалшифициране на документи.

Пред прокурора те повториха версията си, че майката на детето им го е дала за отглеждане, тъй като не можела да се грижи за него. Преди делото адвокатът им Костас Кацавос призна, че клиентите му са нарушили закона, но отрече да става въпрос за отвличане. "Моите клиенти заявяват, че никога не са отвличали детето, а са го осиновили, но признават, че е станало по незаконен начин", посочи Кацавос.

Момиченцето май е на 6 г.

Търсят родителите й и в Швеция, Полша и САЩ

Броят на обажданията към гръцките власти за случая с Мария е достигнал 10 000. От тях 8 изглеждали пряко свързани със случая и се разследват. От полицията правят ДНК тестове за съвместимост между Мария и жители на 7 други страни, обадили се да питат за момиченцето. Сред тях са САЩ, Швеция, Франция, Канада и Полша. Тест на зъбите на Мария пък вчера е показал, че тя може да е малко по-голяма, отколкото се смяташе по-рано. Според изследването момиченцето е на 5-6 г., а не на около 4, както се предполагаше.

Междувременно Мария се намира в дом на фондацията "Усмивката на детето" и според шефа Янопулос е добре и си играе. Момиченцето не говорело много, но според психолог давало признаци, че е щастливо. Янополус посочва още, че Мария не е поискала да се срещне с някой от семейството, което я е отглеждало. Психолог от фондацията разказва още, че Мария обръщала голямо внимание на реда и хигиената и се опитвала да поддържа куклите си красиви и чисти.

Таксиджии в акция за изчезнали деца

И таксиметровите шофьори се включват в търсенето на изчезнали деца. Това предвижда новата система за ранно алармиране на МВР, която трябва да заработи от следващата година. Методът се прилага от няколко години в Германия. Ако инициативата бъде одобрена, в издирването ще се включат и мобилните оператори, които да предоставят специален телефон. До час след подадения сигнал за липсващ малчуган шофьорите ще получават със СМС снимка и подробно описание на детето.

Само през миналата година у нас се губят следите на повече от 45 малчугани, сочи страшната статистика.