ЕНЕРГО-ПРО отстранява многобройни повреди по електроразпределителната мрежа вследствие на разразилата се снощи буря в Североизточна България и приливните вълни и наводнения във Варна, Добрич и Велико Търново, съобщиха от дружеството.

По разпореждане на държавните органи, през изминалата нощ беше изключено електрозахранването във варненския квартал Аспарухово и голяма част от град Добрич, за да се гарантира безопасността на хората. По време на бурята ЕНЕРГО-ПРО превантивно изключи отделни електропроводи и съоръжения, за да се избегнат аварии и животозастрашаващи ситуации. Някои от тези съоръжения и към момента не са поставени под напрежение, поради високото ниво на водата в наводнените съоръжения.

От първоначалния оглед в квартал Аспарухово е видно, че един трафопост практически не съществува – отнесен е от придошлата вода, тиня и отломки. Друг е напълно недостъпен, тъй като е заровен от тинята. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО работят по замяната на отнесения трафопост с мобилно съоръжение, което временно ще осигури захранване на абонатите в квартала. На територията на квартал Аспарухово са съсредоточени 15 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО, чиято задача е да оценяват състоянието на електропроводите в района и да поставят под напрежение съоръженията, които не създават опасност предвид пораженията, нанесени от стихията. Екипите разполагат с достатъчно техника (включително 2 автовишки) на компанията започнаха работа още през миналата нощ и в момента активно отстраняват авариите по съоръженията. Електроподаването в квартала ще бъде възстановено поетапно днес през деня, след като екипите на компанията завършат инспекциите и ремонтите на всеки един от електропроводите и гарантират тяхната безопасна работа.

Вече е възстановено електрозахранването в района на Галата и част от вилната зона около Аспарухово.

На територията на област Варна сериозни поражения има в община Белослав, където са паднали 4 стълба средно напрежение и локални аварии по мрежата ниско напрежение. Без електричество е и село Долище.

В град Добрич има голям брой наводнени трафопостове и повреди по мрежата ниско напрежение. На територията на областта има и 6 села без електричество.

Поради повреди по електропроводи без електрозахранване са три села в община Нови пазар, област Шумен.

Два наводнени трафопоста има и на територията на област Велико Търново – единият е в района на Строителния техникум в града, другият – в село Първомайци. Един наводнен трафопост има и в град Разград.

През цялата нощ екипите на ЕНЕРГО-ПРО правят обходи и техническа проверка на основните захранващи съоръжения. Отстраняват се всички аварии на местата, до които има достъп. Компанията разполага с необходимата техника и има готовност при необходимост да ангажира и пренасочи допълнителни екипи от по-слабо засегнатите райони.

"Изказваме съболезнования на пострадалите семейства. Правим всичко възможно да се справим с тази безпрецедентна ситуация. Уверявам нашите клиенти, които в момента са без електрозахранване, че работим навсякъде, където е технически възможно. Бих искал да напомня, че съоръженията, които са наводнени, не могат да бъдат включени под напрежение докато не се отводнят до безопасно ниво. Нашите екипи работят навсякъде, където това е възможно и отстраняват аварии и в наводнени съоръжения, в които напрежението е изключено и са безопасни за работа." заяви Стефан Абаджиев , управител на ЕНЕРГО-ПРО.