Царският дворец в Кричим вероятно ще бъде обявен за паметник на културата, след като експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) влязоха там за първи път, за да изследват постройките и парка, където има редки растителни и животински видове.

Така наречената "Австрийска хижа", първата постройка в имота, който през 1902 – 1903 година тогавашният княз си харесал за развъдник на лопатар, вече е обявена за паметник на културата с местно значение. Това съобщава пред вестник "Преса" управителят на резиденцията Владимир Маринов. От тази постройка тръгва разрастването на имота, който сега се простира на 2000 декара.

Имотът беше обявен за държавен с решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юни 2012 година и зачислен на Министерство на финансите (МФ). Тогава беше лансирана идеята дворецът да стане музей. Това не стана и дворецът остана заключен за посетители. Той обаче е бил отключен от бившия финансов министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Двамата са го ползвали като база за частни партита. Местните засичали дясната ръка на Бойко Борисов – Дянков поне веднъж месечно да завива от центъра на селото към царската резиденция. По идея на Дянков той беше частично ремонтиран.