Очакванията ми са за справедлив процес, каза бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров при влизането си в съдебната зала на Военния съд.

Процесът ще се гледа при закрити врати. Председателят на съдебния състав обясни, че то е строго секретно и така никой, освен едно лице, определено от подсъдимия, не може да присъства по време на процеса. Ген. Киров каза, че като подсъдим се чувства "не особено комфортно, както всеки човек в неговата ситуация".

Бившият шеф на разузнаването отказа да коментира петте милиона лева, за които е подсъдим с мотива, че не коментира обвинението. "Не, разбира се", така отговори на въпроса дали е възможно 5 млн. лева да изчезнат от бюджета на НРС и самият той да напише хиляда фалшиви документа. "Като ме гледате така, приличам ли ви на човек с 5 млн. лева?", отвърна ген. Киров. "Естественото на разузнавателната работа е такова, че аз не мога в детайли да ви отговоря", допълни той в отговор на въпрос за какво са били предназначени тези пари, но все пак призна, че те са отишли по всички направление на разузнавателната дейност.

Обвинението на прокуратурата той си обяснява така: "Прокуратурата е важен държавен орган и аз не мога да коментирам нейните действия". Обвинението към себе си лично, което всъщност е първото към шеф на разузнаването, той също отказа да коментира, като призова да се остави съдът да си свърши работата. В зародиша му обаче сезира политическа основа. Ген. Киров за пореден път не каза откъде и защо е тя и отново препрати към политическите процеси у нас преди година и половина. Той поиска репортерите да си припомнят кой основно бил пострадал от тях.

Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров застава на подсъдимата скамейка по обвинение за присвояване на бюджетни средства. Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението. Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи. Макар да е имало механизми, по които е можело да бъдат контролирани разходите в НРС, бившият директор на службата е имал възможността да присвои парите, посочва прокуратурата.

Освен Киров, били разследвани и още хора от службата, но доказателства за злоупотреби имало само за генерала. Нарушенията в НРС открило новото ръководство и затова е бил сезиран главният прокурор. Разпитани били и редица свидетели. В 30-те тома доказателства срещу Киров прокуратурата е събрала различни документи. В обясненията си пред обвинителите, генералът казал само, че е обект на политическата конюнктура.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото. Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.