Пълното либерализиране на пазара на електроенергия ще доведе до двойно увеличение на цената на тока за обикновения потребител. По тази причина в България имаме регулиран пазар. Когато имаш регулиран пазар имаш енергиен микс с различни производства и различни елементи.

Това заяви депутатът от КБ и заместник-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев в предаването "Студио БГНЕС" с водещ Дияна Тушева.

Куюмджиев заяви, че в резултат на промените трите добавки /за зелена и кафява електроенергия и за дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а/, за които по време на предишното управление са били извадени под черта и са натоварвали сметките на потребителите, сега са върнати там където им е мястото. "Тези добавки бяха извадени под черта. Сега те не фигурират във фактурата, а отидоха в цената. Не е важна тарифата, а крайната сума. Ако сравните октомврийската фактура с юлската, ще видите, че цената е по-ниска с 5%", заяви той и добави, че "това е правилният начин, по който подходихме".

Куюмджиев припомни, че само до преди няколко месеца гражданите са роптаели срещу тези добавки. "Сега те са там, където трябва. Те са част от енергийния микс", подчерта той.

Експертът от гражданското движение "ДНЕС" Георги Христов опонира, че тези три добавки са извадени от цената и са скрити. Според него в ДКЕВР прикриват много неща чрез използваната методика.

"Промените не доведоха до намаляването на цените на тока", заяви Христов и показа сметка за ток на ЧЕЗ от 1 август. От движение "ДНЕС" настояват за пълна промяна на закона за енергетиката, за да има равнопоставеност на българските граждани, подчерта той.