Най-популярната турска трупа "Огънят на Анадола" ще представи спектакъла "Еволюция" само на едно представление в София на 8 декември, зала 1 НДК.

Танцовата трупа "Огънят на Анадола" пристига в България със собствен диетолог и йога инструктор. Балетът спазва строг хранителен режим. Дневното меню е предварително изготвено от диетолога на балета, само с био продукти.

За престоя си в София, специално са изискали българско кисело мляко. За единствения зрелищен спектакъл в зала 1 на НДК, дизайнерите на балета са подбрали 10 дизайнерски костюма. Гардеробът на "Огънят на Анадола" разполага с 2000 костюма, 600 чифта танцови обувки, 12 000 метра плат – всичко с обща тежест два тона и половина.

Уникалният нов проект "Еволюция" на "Огънят на Анадола" се основава върху митологията и историята на Анатолия и съдържа 3 000 танцови фигури. По думите на създателя, хореограф и арт директор на трупата - Мустафа Ердоган, шоуто е синтез от стотици народни танци и музика от различни региони, от древната митология и история.

Базисната концепция на програмата на "Огънят на Анадола" е срещата на цивилизациите. Това е танцов портрет, който среща източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир. "Огънят на Анадола" започва световното си турне през 2002 година и веднага получава покани за повече от 20 държави - Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай, Япония и др.. Успехът на трупата се дължи на невероятния синтез на стотици танцови стъпки и музика от различни региони на Турция. В спектаклите са вплетени елементи от митологията и затова според Ердоган той може да бъде наречен антична мозайка от любовта, културата, историята и духа на Анадола.

"Огънят на Анадола" получават овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Тиатър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

Спектакълът е номиниран за "Гинес" като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Организатор на спектакъла, който ще разтърси столицата на връх Празника на студента – 8 декември, е продуцентска компания "Degris". Билети за шоуто има на Касата на НДК и в мрежата на Eventim.bg