Разпоредил съм цялостно обследване, ще се вземат мерки така, че да не се получават такъв тип стеснявания на участъци, виждате как понякога времето прави "неприятни шеги".

Това заяви във Варна премиерът Пламен Орешарски, който заедно с вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния – Ангел Найденов, дадоха брифинг.

Не сме влизали в детайли по разследване на действията. Военноморските сили и службите на МВР действат. Въпреки суматохата няма нито едно престъпление за тази нощ, което е благодарение на патрулите, които са били на мястото. Да направим внимателен анализ и да не се прибързва с изводите. Проблемът е общ, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речни корита, на това също ще обърнем внимание, каза Орешарски.

Чакам кмета, за да координираме по-добре работата на службите, за това с какво могат да го подпомогнат кмета в разчистването. Не установявам нарушения в момента, но това е предварителен доклад. Такъв тип бедствия има всяка година, но не в такива мащаби. Тук се спомена за друг неприятен случай преди години, но да не сравняваме степента на щети. Щетите са неприятни, особено когато засягат човешки животи, подчерта премиерът.

Военният министър Ангел Найденов заяви, че в 10 ч. ще заминат военни за района на Добрич, където също е тежко положението. В голяма част от града няма ток, а преминаването през него е невъзможно. Там вали повече от 12 часа пороен дъжд.

"Поддържаме постоянна връзка с Велико Търново, там също има ангажирани екипи и техника. Те са на разположение от около 20 ч. снощи. От 21 ч. е ангажиран командващият на ВМС. Има екипи с катери, които следят състоянието на плавателния канал. Личният състав снощи в Аспарухово са участвали в разчистването", допълни Найденов.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че ситуацията продължава да е тежка. Във Варна трима са в неизвестност, продължават разговорите с полицейски екипи, екипите говорят с хората в района, за да установят дали няма други лица, които да са в неизвестност. Искрено се надявам броят на жертвите да не се увеличи, подчерта Йовчев.

Мисля, че е очевидно, че не е имало добра координация в действията, още снощи бяха направени опити за добро взаимодействие. Имаше представител на общината, който полагаше усилия за добра координация, но такава нямаше снощи. От всичко, което е предприето, от първия момент, в който е подаден сигналът на тел. 112 са предприети всички действия. В първите минути са изпратени 9 екипа, след това още 5 екипа на ПБЗН. Имало е и доброволци, които са били ангажирани, щабът е започнал работа малко след 20 ч., съобщи Йовчев. Още от първия момент всичко, което трябва да бъде направено, е направено. Имаме евакуирани хора в страната. Продължава да работи щабът, БЧК и социалните служби минават по къщите на хората, за да помагат, включително и с психолози, уточни вътрешният министър.

Екоминистърът Станислав Анастасов допълни, че всички инспекции работят на 24-часов режим. "Там където имаме добро взаимодействие с местните власти, нямаме проблем - говоря за Велико Търново, в момента Янтра се оттича и е спаднало нивото. Всички басейнови дирекции ще останат дежурни и през почивните дни. Наши инспектори са на място да обследват риска от наводняване. Ще се извършат лабораторни тестове, за да видим дали няма опасност за гражданите тук във Варна след това и на други места. До 11 ч. РИОСВ ще излезе с официална информация за Варна. Направи се сравнение със село Бисер, което е неудачно по думите на министъра, няма участие на воден басейн тук във Варна. Най-близкият воден басейн на Варна е Черно море.

До момента 9 са жертвите на потопа във Варна. За съжаление сред тези 9 са загинали и 2 деца. Вчера в 17 ч. започна да се излива пороен дъжд в морската столица Варна. Часове наред се изливаше вода, във вечерните часове приливна вълна, незнайно откъде, удари кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. Положението е бедствено. Издирват се още трима души.