Бедствие във Варна. Имаме потвърдени 9 жертви в града, включително две деца. Трима души остават в неизвестност. Също така има един загинал в района на Добрич. На 23 юни е обявен ден на национален траур, предаде БГНЕС.

Разказите на жителите на квартал "Аспарухово" могат да бъдат обобщени: Такъв кошмар не сме преживявали. За да се спасят от водната стихия много от тях са потърсили помощ на горните етажи на своите домове или дори са се покатерили на покривите на своите гаражи и къщи. Една жена заяви за БГНЕС, че "даже не е успяла да разбере, откъде е дошла водата. Вълната, която ни заля беше висока над метър".

БГНЕС предава, че на много места пътищата почти липсват и са пропаднали. Асфалтът е грозна гледка, той е напълно унищожен. Комуникациите са нарушени, почти няма връзка с интернет в района.

Ситуацията продължава да е тежка. Постепенно започва да се нормализира, но все още има риск във Варна. За момента няма основание да търсим помощ от европейските фондове, Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него", каза Йовчев.

Той подчерта, че още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави. Йовчев заяви, че се очаква втора вълна. "Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение", добави Йовчев и каза, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията. Министърът на вътрешните работи призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

На мястото на инцидента вече пристигна и министър-председателят Пламен Орешарски. "Съболезнования на близките. За съжаление това е огромна трагедия Колегите са работили цяла нощ практически. Ще видим какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено", каза Орешарски. Май само кметът е леко неадекватен и политиканства, добави Орешарски. Той каза, че ще се отпуснат помощи, но първо да се видят щетите какви са и да се види с какво още може да се помогне. Трябва да се вземат превантивни мерки. По думите на премиера, е имало забавяне в действията само на кмета, "който даваше интервюта, докато моите министри помагаха".

Изрично ми казаха, че тук няма язовири, няма някакви извънредни обстоятелства, каквито в Сърбия и Чехия. Дъжд, каза още Орешарски.

В момента багери се опитват да отпушат улиците, които са затлачени и задръстени с кал, клони и боклуци.

В 10 ч. във Варна започват да се събират помощи за пострадалите хора.

23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Потопът, който удави 9 души, сред които и 2 деца започна вчера в 17 ч., когато започна да се излиза пороен дъжд в морската столица Варна. Часове наред се изливаше вода, във вечерните часове приливна вълна, незнайно откъде, удари кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. Положението е бедствено. Издирват се още трима души.