За да бъде един мъж здрав и щастлив трябва да излиза поне два пъти седмично на по чашка с приятели. Раздумката и наздравиците подобряват психичното и физическото здраве, твърдят британски учени.

Проучването било поръчано от фирмата "Гинес" и било проведено от екипа на Робин Дънбар от Оксфордския университет.

Според изследователите социалните контакти на представителите на силния пол са много важни, но те не трябва да се изчерпват само с интернет общуването. Мъжете трябва да извлекат ползите от своите приятелства "очи в очи", като за препоръчване е да се срещат с още четирима свои познати. При общуване в подобен микроколектив силният пол по-рядко боледува, по-бързо се възстановява след заболяване и става по-щедър с ближния. Мъжете трябва да бъдат активни - да играят футбол с познати или просто да споделят шеги на чаша бира.

Анкетираните британци обаче се оплакали, че можели да се измъкнат най-много веднъж седмично на подобни сбирки.

учените установили, че поданиците на Нейно Величество изкарват една пета от денонощието, като общуват с хора от своето широко обкръжение, което наброява около 150 познати, но главно в интернет.

От предишни изследвания беше доказано, че най-много се смеят членовете на микрогрупи, съставени не повече от петима души. А смехът има благотворно отражение върху общото психично и физическо здраве на човека вследствие на производството на ендорфини в организма. В такава ситуация мъжете се чувстват в добро настроение, пълни са с енергия и стоят далече от депресиите.