След години безплодни усилия и опити учените успяха да предизвикат растеж на коса, след като отгледаха в лаборатория клетки от кожата на окосмената част на главата. Така се родиха нови надежди за лечение на плешивостта, която засяга не само мъжете, но и жените.

В продължение на повече от 40 години учените напразно се опитваха да клонират космени фоликули, използвайки клетки от дермата на космената покривка на главата. Съществуващите лечения обаче само успяваха малко да забавят косопада, но не и да стимулират растежа на нови косми по главата. Друг метод, който се използва, това е да се вземе кожа с коса от задача част на главата и да се присади на предната, където косата е напълно опадала.

В новото изследване, човешките клетки, които се отглеждат в лабораторни условия, след това се реимплантират върху кожата на опитни мишки, което позволява да се произведат космени фоликули. "Този метод позволява да се развият голям брой фоликули и да се регенерират съществуващите като се използва папиларна дерма от стотици донори на коса", уточнява професорът по дерматология в Колумбийсккия университет в Ню Йорк, д-р Анджела Кристианио, която е един от авторите на изследването.