Пропукани стени, паднала мазилка и изкривени покриви – такова е ежедневието на хората от село Генерал Тошево. Причината са честите земетресения през последните 4 години. До този момент за щастие пострадали няма. Ямболското село Генерал Тошево се намира в една от най-сеизмичните зони на България. Близо 100 години земята спи, но през последните 4 години се събужда и тресе всеки път в седмицата. „Тресе, гърми и въздухът трепти. Къщата ни прави – хоооп… Ама ме съмнява, че е само земетресение“, казва пред bTV жителка на селото.

Кметът Иван Николов е говорил със сеизмолози от БАН, които обясняват, мистерията. Учените твърдят, че разместването на земните пластове води до този звук, наподобяващ гръм.

Хората обаче мислят, че в района на старата мина „Васил Коларов“ се извършват някакви взривявания. „Вентилационните шахти на бившата мина до селото са зациментирани. Хората не бива да се безпокоят за това“, опровергава слуховете кметът.

Меглена Кунева, чийто дядо е живял в селото, е идвала веднъж на предизборна визита. Но очевидно не е чула оплакванията на хората. Според кмета на селото някои от къщите са застраховани, но никой от пострадалите досега не е бил обезщетен. Не са идвали дори на оглед.