Съединените щати са готови да изпратят до 300 военни съветници в Ирак, за да "тренират, подпомагат и подкрепят" иракските сили, изправени срещу иракските сунитски джихадисти, обяви в четвъртък президентът Барак Обама, който заяви и че е готов и на целенасочени удари, ако е необходимо.

Тези съветници, вероятно от специалните сили, няма да бъдат от бойните части, предупреди той.

След осем години война в Ирак и почти 4500 убити "американските сили няма да се върнат, за да се бият в Ирак, но ние ще помогнем на иракчаните в борбата им срещу терористите, които заплашват иракския народ, региона и американските интереси", подчерта президентът на САЩ.

Вашингтон е готов да създаде и "съвместни оперативни центрове в Багдад и северната част на Ирак, за да споделят разузнавателна информация и да координират планирането" на операции срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

През последните дни Съединените щати увеличиха полетите на военни самолети с цел наблюдение над Ирак, включително с помощта на безпилотни самолети и изтребители Ф18 излитащи от самолетоносача Джордж Буш (George H.W Bush), който кръстосва в момента залива.

Със събраната информация Вашингтон ще бъде готов за "военна акция, целенасочена и точна, ако и когато определим, че ситуацията на място го изисква", според президента.

"Ако го направим ние ще бъдем в тясно сътрудничество с Конгреса, иракските лидери и тези в региона", обеща той.

Президентът обяви също изпращането през "този уикенд" на главния американски дипломат Джон Кери в Близкия Изток и Европа за консултации около ситуацията в Ирак.

Барак Обама призова и иракските лидери да "включат" всички общности, които живеят в страната, в политическия процес, за да отговорят на заплахата от ИДИЛ.

"Не е наша работа да избираме иракските лидери. Ясно е обаче, че само лидери, които могат да управляват (включително от различни конфесии и религии) могат да бъдат наистина способни да обединят иракчаните и да ги изведат от тази криза", заяви американският президент.

Иракският премиер Нури ал Малики трябва, според него, да отговори на "предизвикателството" на отварянето към всички общности: сунити, шиити и кюрди. Иран, много влиятелен сред иракските шиити, трябва също така да изпрати послание до всички общности, каза президентът на САЩ.

Двете правителства (Иран и САЩ), които нямат дипломатически отношения от 34 години, разговаряха по темата Ирак във вторник във Виена в кулоарите на преговорите между Иран и великите сили във връзка с ядрената програма на Техеран.