Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса заяви, че има опасност критическият дух да обеднее извънредно много ако новите технологии победят книгите на хартия.

"Критическият дух, който бе продукт на идеите, съдържащи се в книгите, може извънредно много да обеднее, ако екраните в крайна сметка погребат книгите", каза перуанският писател пред журналисти на Международния конгрес на испанската литература в Панама.

"Аз съм убеден, че литературата, която ще се пише предимно за екрани, ще е много по-повърхностна, само развлекателна и конформистка", каза 77-годишният Нобелов лауреат. Той смята, че трябва да се направи всичко възможно книгата /на хартия/ да не изчезне. Според него новите технологии налагат нова проблематика по отношение на литературата, но все пак той не се нае да предвижда съдбата на книгите. Международния конгрес в Панама събра около 200 писатели, лингвисти, издатели и експерти от света на книгата. Тазгодишното издание се концентрира върху новите предизвикателства, свързани със съвременните технологии и интернет, които ежедневно печелят терен пред книгите.