Гръмотевични бури, градушки, ураганни ветрове, наводнения, смерч вилняха в страната цяло денонощие, предаде БГНЕС.

Най-тежко е положението в селата Чавдар, Мирково, Църквище, Карлиево в Средногорието. Отнесени са покриви на къщи, в село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени". Община Чавдар е най-тежко засегната. Там е обявено бедствено положение, няма и ток. Електрозахранването е спряло вчера около 17 часа, когато заради бурята са били съборени стълбове с високо напрежение. В Златица, Пирдоп и община Чавдар има 100 сгради, които са повредени от дъжда.

Още на влизане в село Чавдар се виждат последствията от бедствието. Унищожена е земеделската реколта, оплакват се местните и показват изпочупените дървета, които и днес се отстраняват. Кметът на Чавдар Пенчо Геров заяви, че заради спряния ток вчера дори са ходили до други общини, за да подадат сигналите за бедствие. "Хубаво е, че няма пострадали хора, защото беше някакъв ад", каза кметът. "Аз съм доста възрастен човек и такова нещо не съм виждал", добави той.

Жителите вече търсят помощ и се правят описи на щетите. "С каквото можем, общината, а ще настояваме и пред държавата, да им помогне. Щетите към момента се оценяват приблизително на 2,5 милиона лева", заяви кметът. Той обясни, че хората от Чавдар му казали, че унищожената реколта е за близо 2 милиона лева. Поражения големи има и в гората, а за щетите по къщите на хората – има различни варианти. В селото има две къщи с разрушени покриви, има къщи с изпочупени прозорци. Има затисната кола от паднал дувар върху нея. Самата сграда на общината, която е наскоро ремонтирана, е с изпочупени прозорци.

За тези хора, с изцяло разрушени покриви, кметът каза, че ще се мъчат да им помогнат. "Утре ще заседава Общинският съвет, на който най-вероятно ще вземат решение за подпомагане", каза Геров. Най-вероятно след оценка на комисията ще бъде отпусната и помощ на социално слаби хора с по-дребни разрушения.

Покривът на къщата на Георги Георгиев е изцяло разрушен. 60-годишният мъж се прибрал вчера следобед и за 2-3 минути видял буря, която описва като торнадо. На дома му са нанесени големи поражения. Покривът е отнесен – половината от него, както сам разказа, на 200 метра през три двора. А другата половина се стоварила на улицата. "Къщата взе да се тресе и като погледнах през прозореца видях как покривът отлита и тухлите се стовариха", разказа пред екипа на БГНЕС Георги. "Беше торнадо, орехът се свиваше, имах чувството, че ще се скърши и падне", каза възрастният мъж. Градушката била с големината на орех, продължи той и показа в ъгъла на вратата купчина ледени топчета, неразтопена ден по-късно.

В Пирдоп също има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя. Освен в Чавдар е обявено бедствено положение и в Мирково, и частично бедствено положение в Златица.

Лозята и листата на дървета са на земята – "като зимен пейзаж по средата на юни е", оплакаха се жители на Челопеч. Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, следствието на което канализацията е преляла в домовете на хората.

Пороен дъжд, придружен със силен вятър, удари вчера няколко села на северните склонове на Средна гора - най-тежко пострада село Климент, има сериозни щети и в селата Дъбене, Войнягово и Каравелово. Карлово не е толкова засегнат. Поройният дъжд вчера е валял от късния следобед до към 20 часа, първо са се напълнили деретата и каналите, има наводнени дворове и постройки, каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. В Дъбене е имало прекъснати жици на електрозахранването, но аварията е отстранена още снощи. Имало е готовност за евакуация на хора в общински имоти, но засега това не се налага.

Веднага след дъжда снощи Регионалното звено за противопожарна и аварийна безопасност започва да отводнява, включват се със собствена техника и местни хора от пострадалите села. Община Карлово ще изплати разходите на всеки, а после очаква да възстанови сумите от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Най-опасната река в района е Стряма, засега обаче тя не създава проблеми. Високи са водите и на Стара река, която минава през Карлово, но засега все пак това не е критично. Кметът е готов да обяви бедствено положение в района, ако ситуацията се влоши, а това ще зависи от валежите в идните дни. Засега не се е наложило армията да помага, но близостта на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и готовността да окажат помощ е плюс за региона. Утре общинска комисия започва да описва щетите на общинската инфраструктура и частните имоти в засегнатите села.

На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите за днес. 153 от сигналите са за спасителни дейности. От служба "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че след проливния дъжд в София този следобед има подадени два сигнала за паднали дървета в града. В област Бургас са подадени 30 сигнала за наводнения, най-вече в къмпингите "Смокиня", "Каваци" и "Градина". 47 са сигналите в област Ямбол, 35 от тях са за наводнения в жилищни сгради. За момента най-тежко остава положението в село Смирненски в област Монтана. Там има евакуирани четирима души, които са настанени в кметството и три частично разрушени постройки. На мястото работят общо девет екипа на пожарната. Контактната мрежа на тролеите във Варна е поразена от гръм. На мястото на аварията има екипи, които я отстраняват, съобщи БНР.

Поради поройни дъждове, счупени клони и образували се свлачища, временно се ограничава движението на моторни превозни средства в Прохода на Републиката.

Отстранени са падналите камъни и клони от ул. "5010" и е възстановено движението на автобусни линии 8 и 14 в София. На място са работили екипи на звеното за аварийна дейност и от районната администрация. Проблеми с оттичане на водата е имало при трамвайния път под надлез Надежда. Затруднено е движението в участъка между Мировяне и Требич поради аварирал ТИР. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авария в електропреносната мрежа в Нови Искър. В момента селищата Кумарица, Славовци, Чепинци и Негован са без електрозахранване.