Протестен митинг срещу разкриването на бежански лагер свиква инициативният комитет, който бе сформиран в Казанлък. Митингът е и в защита на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР.

Той е насрочен за утре от 17.00 часа на пл. „Севтополис“.  Недоволните искат ясен и категоричен отговор от правителството за бъдещето на т.нар. полицейска школа и за намеренията му в града да се разкрие бежански лагер или лагер от затворен тип.

По-рано днес след извънредното заседание на Министерския съвет по темата за бежанците вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че за бъдещето на полицейската школа в Казанлък все още няма решение. То ще се вземе след анализ на цялостната дейност на Академията на МВР, за която годишно се отделят над 13 млн. лева.

Не можем да останем с тази организация на работа, трябва да управляваме бюджета като добри стопани, отсече Йовчев и попита риторично как да обясни на данъкоплатците, че отделеното от малкото средства, които имат, ще бъде изразходено неефективно.

Вицепремиерът коментира и съпротивата на местната власт по темата за изграждане на бежански лагер.

Ако приемем подхода, че всеки един от регионите ще пише декарации, ще поставя въпроса остро и ще казва - ние протестираме, какво да направим с бежанците, попита той.

Няма да има щастлив кмет, който да каже – с удоволствие, аз искам на територията на региона да се разположи център за временно настаняване на бежанци. Не очакваме и че населението ще бъде щастливо от това, заяви още министърът, но беше категоричен, че трябва да се намерят варианти за настаняване на тези хора при гарантиране на сигурността на местното население.

Местните хора заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод "Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница например.

Освен това жителите на Казанлък настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот.

В момента тече подписка сред жителите на общината с искане за местен референдум по тези два въпроса.

Утре от 12.30 часа се свиква извънредно заседание на Общинския съвет.  Сесията на местния парламент ще бъде открита за граждани.