Гръцки съд повдигна обвинения за отвличане на фалшивите ромски родители на мистериозното момиче, открито в катун в Централна Гърция, и ги постави в предварителен арест, съобщи адвокатът на двойката.

Решението на съда беше взето след скандала, предизвикан от откриването по време на полицейска проверка на детето с руса коса и зелени очи. То живеело в катун близо до Лариса с двойката, за която след ДНК анализи се установи, че няма никаква роднинска връзка с него.

Решението беше обявено след изправянето на 39-годишния мъж и 40-годишната жена пред съдия-следовател на наказателния съд в Лариса, съобщи адвокатът Костас Кацавос.

Фалшивият баща заяви пред съда, че детето им било поверено малко след раждането му от биологичния му баща, български ром, и майка му, съобщава гръцката осведомителна агенция АНА-МПА. Момиченцето, чието малко име е Мария, вероятно е на четири години, съобщи полицията, но местните медии съобщават, че то може би е на пет-шест години.

Разпространяването от полицията на снимки на момиченцето в петък предизвика вълнение в страната и в чужбина и обаждания в асоциацията за защита на непълнолетните "Усмивка на детето", на която властите повериха момиченцето. Гръцката полиция започна издирване в страната за намиране на родителите на детето и поиска издаването на международна заповед за арест.