От днес 8-годишната Леонор де Бурбон, голямата дъщеря на новия испански крал Фелипе Шести, е най-младата престолонаследничка в Европа, съобщава Франс прес.
Досега за такава се сочеше голямата дъщеря на холандския крал Вилем-Александър Катарина, която е на 10.
С абдикирането на дядо й крал Хуан Карлос и възкачването на престола на баща й, Леонор престава да бъде "инфанта", за да се превърне в принцеса на Астурия и може би някой ден в кралица на Испания.

Може да се каже, че малката принцеса е и печелившият коз за една кралска фамилия, чиято популярност беше подложена на изпитание заради скандалите, свързани с крал Хуан Карлос и най-малката му дъщеря Кристина, чието име беше замесено в корупционна схема.
На 2 май Леонор направи първата си публична поява.
В светла жилетка и зелена пола панталон, тя стоеше права със сестра си до баща им, облечен в униформа на военновъздушните сили по време на военна церемония.

Изборът на датата не е случаен.
76-годишният Хуан Карлос вече беше взел решение да абдикира и тази поява бележеше първите официални стъпки на бъдещата престолонаследничка.
Според приближени до кралския двор Леонор е интелигентно дете, много активно, но уравновесено. Тя говори свободно английски, език, на който кралица София, която е от гръцки произход, общува със семейството си и който Леонор е научила от гувернантката си англичанка и в частното училище "Санта Мария де Росалес", което посещава.

Подобно на баща си, по-късно тя ще трябва да премине през курс на военно обучение и на 18 години да се закълне във вярност пред краля и конституцията.
От известно време насам на момиченцето обясняват кое е, кои са родителите му и неговите баба и дядо и каква е ролята им в страната.
Тя е наясно с всичко това, но все още е много малка.

Пътят, който трябва да извърви, преди да се изкачи на престола, е твърде дълъг. Баща й ще трябва да уталожи страстите в една монархия, оспорвана от все по-голяма част от испанците.

Освен това в случай на раждането на момче в семейството съгласно конституцията на страната Леонор ще трябва да отстъпи правото си на първа престолонаследничка.

По същия начин както стана с Фелипе, който е по-млад от двете си сестри Кристина и Елена.
Хипотетичен казус, който без съмнение ще предизвика ожесточени дебати в Испания от XXI век.