Атентаторка-камикадзе се взриви в автобус, пълен с ученици в Южна Русия, като уби най-малко петима души и предизвика опасения за сигурността по-малко от четири месеца преди Зимните олимпийски игри.

Официални представители съобщиха, че експлозията, при която бяха ранени близо 30 души, станала към 14 ч местно време (10 ч по Гринуич) в град Волгоград, около 900 км югоизточно от Москва.

На видеокадри, излъчени от държавната телевизия, се вижда разрушен зелено-бял автобус, който стои насред улицата с изпочупени от лявата му страна прозорци. "Става дума за неустановено взривно устройство", заяви говорител на Националния антитерористичен комитет. Следственият комитет, руският еквивалент на американското ФБР, съобщи, че е започнало официално разследване за терористичен атентат.

Представител на комитета съобщи, че полицията е открила документи за самоличност на жена камикадзе, за която се смята, че е съпруга на командир на бунтовниците, сражаващи се в Северен Кавказ. "Тя наскоро е приела исляма", заяви неназованият източник на Следствения комитет.

Властите съобщиха, че в препълнения автобус имало около 40 пътници по време на експлозията. "Имаше много ученици в автобуса", заяви пред радио "Ехото на Москва" от Волгоград мъж на име Владимир, чиято дъщеря оцеляла при взрива. "Експлозията беше силна. Автобусът беше разкъсан на парчета. Когато дойдох, за да взема дъщеря си, половината автобус просто го нямаше", допълни той.

Говорителка на регионалното министерство на извънредното положение заяви, че 17 души са били ранени при експлозията, но някои руски агенции съобщават за 27 пострадали. Сигурността остава източник на безпокойство в Южна Русия преди Зимните олимпийски игри от 7 до 23 февруари в черноморския курорт Сочи, който се намира близо до Северен Кавказ. Жените-атентаторки често са наричани в Русия "черни вдовици", жени, които се стремят да отмъстят за смъртта на членове на семействата им при боеве в Северен Кавказ, като атакуват руски цивилни.