Какво ли не се изговори и какво ли не се изписа срещу мен от определена медийна група и свързани с нея политици. В какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример измисления скандал за къщата ми в Гърция.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на специално насрочена пресконференция.

Наглостта на самозвани популисти и задкулисието зад тях е безгранично. Масово се тиражираше, че съм разнасял куфарче с пари зад границата в нарушението на законите и съм платил в брой – това не е вярно. Платим съм имота изцяло по банков път чрез банковата си сметка през Националната банка на Гърция, която заедно с къщата ми са декларирани пред данъчните власти на Гърция. Парите са преведени на два транша – с банков превод на 1 октомври 2007 година, част от парите са преведени от моя сметка в Дойче банка, а на 2 октомври 2007 година останалата част са преведени от моя сметка в Райфайзен банк, заяви президентът. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 година, като съм заплатил на чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция. Цената, посочена в нотариалния акт, върху която съм платил данъци и такси е реалната цена – тя е три пъти по-висока от данъчната цена, каза Плевнелиев и попита журналистите: Кой от вас счита, че сметките в Дойче банк, в Райфайзен банк и в Националната банка на Гърция са офшорни сметки?

С нелепи и откровено неверни твърдения се манипулира общественото мнение. Измисля се скандал след скандал, за да се манипулират хората. Дали твърденията са доказани или измислени – важното е лъжата да се наложи, заяви Росен Плевнелиев.

"За разлика от много публични личности, аз живея в къща, която е на мое име, а не на името на някоя фирма и всичко, което притежавам е обявено и разполагам с документи. Аз съм успял чрез бизнеса, а не съм влязъл в политиката, за да си оправя живота", допълни президентът Росен Плевнелиев. "Не приемам политическия успех да е за сметка на разрушаване на държавността. Подобни методи използват тези, които не уважават демократичните методи и принципи, а в такава държава няма да дойдат стратегически инвеститори, които да дават добри заплати и да плащат данъци", продължи Плевнелиев. Той подчерта, че трябва да се види чии интереси е нарушил, когато разкритикувах избора на председател на ДАНС. Президентът обърна внимание на опитите за връщане на ДС на бял кон. Всеки, който си мисли, че изваждайки компромати ще си спести дебатите, има измамно усещане, допълни той.

Плевнелиев каза, че трябва да си отговорим на въпросите дали енергийният сектор е станал по-прозрачен и как политиците ще обяснят през февруари 2014 г. как са изгубили цяла година, без да решат проблема с поскъпването на тока. Той бе категоричен, че няма да легитимира популисти, който фабрикуват компромати, вместо да кажат какво ще свършат за страната. Плевнелиев заяви, че ще сезира КС за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. В отговор на въпрос уточни, че това ще стане до края на седмицата.

"Ще продължавам да служа на народа, а политиците трябва да затегнат ръце за изграждане на една модерна България", каза още Държавният глава.

На въпрос за свикването на КСНС по повод мерките за преодоляване на бежанската криза, Плевнелиев отговори, че изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите по повод неколкократното поставяне на въпроса от различни министри, че е необходимо да свика Съвета. Справянето с бежанците е задължение и правомощие на Изпълнителната власт. От президента не зависи бежанците да получат ток, легло и неща от първа необходимост.