Всеки български първолак вече може да има електронни учебници на компютъра си, съобщават от издателство "Просвета", ден преди официално да обявят електронните учебници за вкъщи, което ще стане на 22 октомври.

За пръв път "Просвета" ще представи новото си поколение електронни издания, предназначени за работа вкъщи – за учениците и за родителите. Най-късно до 1 ноември, Деня на будителите, издателството ще предложи интернет достъп до своите електронни учебници за 1. и 2. клас. Това ще става срещу минимален годишен абонамент чрез сайта e-uchebnik.bg. Сайтът непрекъснато ще се обогатява с електронни уроци, с нови онлайн форми за обучение, занимателни игри, тестови задачи с актуални новини за електронното образование. До края на учебната година постепенно ще излязат електронните учебници за останалите предмети и класове до 7. клас, които ще се ползват безплатно от учителите, преподаващи по хартиените учебници на "Просвета".

Така България се нарежда сред най-напредналите страни в Европа – много от далеч по-богатите държави на континента ни не могат да се похвалят с образователни продукти на такова равнище за всеки малък ученик.

Освен уроци от компютъра трябва и забавление, казват от изданието и допълват: На пазара излизат и първите две части на дългоочакваната образователна игра "Маймунски приказки". Нивото за 1. клас се нарича "Принцесата на Сундара", а за 2. клас – "Приключения в музея". До няколко месеца ще са готови и останалите нива – за 3., 4. и 5. клас. Философията е проста: докато участва в истински електронен трилър, ученикът усъвършенства и затвърждава знанията си. И ако преодолее нивото за съответния клас, това означава, че малкият Индиана Джоунс става отличник по математика. С играта "Маймунски приказки" всеки ученик без проблеми ще се справи с всяка математическа задача, ще покаже, че има знания за тестовете по външното оценяване. Играта "Маймунски приказки" е разработена от белгийските компании "Larian Studios", водеща софтуерна фирма, и "Die Keure" – издател с традиции във високо-качествените учебници. Тя вече е любимо помагало на учители и ученици не само в Белгия, но и във Великобритания, Полша, Русия и САЩ.