Испански изследователи направиха "черен списък" на храните, чиято прекомерна консумация може да повлияе неблагоприятно на психичното здраве на човека и да провокира у него чувство на тревожност, раздразнителност дори и депресия. В него попада храната от заведенията за бързо хранене, сладкарски изделия и сладкиши, бонбони и шоколади.
Специалистите са провели мащабен експеримент, в който са били включени над включващ 9 000 доброволци. В менюто им е била включена храна от заведения за бързо хранене , шоколади и други сладкарски изделия. Шест месеца по-късно повечето от тях са отказали да продължат с експеримента. 50% от запитаните са отговорили, че са станали силно раздразнителни, а други от тях са признали, че изпитват симптоми на депресия. Според учените неблагоприятни промени в здравето им са свързани с повишената концентрация на транс мазнини в кръвта.
По-рано американски учени също бяха съставили списък с храни, които могат да развалят настроението. В него попаднаха чипсът, безалкохолните напитки, преработените тиквени семки и солените фъстъци.