През последното денонощие на българо-турската граница служители на ГД "Гранична полиция" са установили общо 398 лица, съобщиха от МВР.

От тях 245 са сирийски граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4090 лица. Той е надхвърлен със 327 места.

От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.

Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Открити са два нови центъра за бежанци в почивна база на МВР-Стрелча (120 лица) и в Национален детски екологичен комплекс с.Ковачевци, обл.Перник (250 лица). Започнало е изграждането на временно селище от палатков тип с капацитет 500 лица в центъра за прием на бежанци в Харманли.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила. Днес България получи безвъзмездна помощ за бежанците по общностната система за комуникация и информационен обмен при Бедствия на ЕС (CECIS). Унгария също е потвърдила изпращането на помощ

В рамките на участието на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Министерската конференция на Залцбургския форум бе подписан Оперативен план за изпращане на екипи на ЕСПОУ за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.

 България е поискала допълнителна помощ от Европейския съюз в размер на 6 милиона евро за справяне с кризата със сирийските бежанци. Очакваме отговор до края на седмицата. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Министерски съвет, посветено на проблема с бежанците от Сирия.

Той каза още, че вероятно в голяма степен това искане ще бъде удовлетворено. Йовчев призна, че има увеличение на имиграционния натиск към България. "Отчетохме, че имаме усложнена обстановка в Близкия Изток, че в кратък период от време не можем да очакваме разрешаване на проблемите там. Има съществени рискове тази криза да бъде пренесена в съседните на Сирия страни. Най-голям е рискът за Ливан, където по официални данни бежанците са 700 000, а по неофициални данни - 1 милион. Ако се дестабилизира някоя от съседните страни, бежанският поток може да бъде насочен към Европа, съществува съществен риск. Най-тежките прогнози в последните месеци се сбъдват. Има увеличение на имиграционния натиск към България", заяви Йовчев.