Ebay спира продажбите на смартфони след като компанията получила информация, че на устройството е предварително инсталиран софтуер за подслушване, предаде „Би Би Си“.

Германска фирма алармира, че телефонът Star N9500, използващ Android, изпраща данни до сървъри на китайската компания-производител. Инжектираният троянски кон не може да бъде премахнат, съобщават още от там. Фирмата обяснява, че вирусът е добре прикрит като легитимно приложение в Google App Store.

Смартфонът остава в продажба в онлайн магазина на Amazon. От Ebay съобщават, че ще наложат бан на доставките на заразеното устройство в цял свят.

„Поради сигнали, че някои смартфони Star 9500 са с вграден софтуер за подслушване, Ebay няма да позволи продажбата на тези устройства като предпазна мярка“, гласи изявлението на компанията за онлайн търговия.

От германската фирма, засякла проблема, обясняват, че приложението работи на телефона, без да може да бъде засечено от потребителите. „Смартфонът праща лични данни до сървър в Китай и може да инсталира допълнителни приложения. Това дава възможност да се подслушват разговори, да се следи финансовата информация на потребителите, да се четат имейли и смс-и и дори да се контролира камерата и микрофона. Софтуерът също така блокира инсталирането на актуализации на защита на телефона“, казват от фирмата.

Това не е първият път, в който китайски производител е обвинен в доставката на устройства с предварително инсталиран софтуер. През 2012 г. Microsoft обяви, че няколко фирми от страната инсталират злонамерени програми на компютрите на компанията. Германска фирма пък разкри, че китайски смартфон е доставян с карта памет с предварително инсталиран вирус.