Гръцката ромска двойка, обвинена в отвличането на русото момиче, открито в катун край Лариса, ще защитава тезата си, че детето е осиновено от биологичната му майка с нейно разрешение, обяви адвокатът им, съобщи bTV.

Двамата обвиняеми - на 40 и 39 години, трябва да се явят пред прокуратурата в понеделник, когато се очаква да бъдат разкрити и самоличностите им и ще бъдат разпространени техни снимки. Те трябва да отговарят и за притежание на фалшиви документи.

Властите вече пуснаха снимки на момичето, за което се смята, че се казва Мария и че е на около 4-5 години. Повече от 8000 обаждания са били получени в отговор, но все още се търси информация за произхода му.

ДНК тест потвърди, че мъжът и жената, при който е открито детето, не са негови родители. Очакванията на защитата са майката на детето да бъде намерена скоро и тя да потвърди, че е била съгласна с осиновяването му.

„Те я обичат и се грижат за нея като собствено дете", заяви пред Ройтерс адвокатът на двойката.

Полицията обаче все още не е убедена в редовността на предоставените документи за Мария, както и за други деца под опеката на ромите. Според някои от тях 40-годишната жена е родила шест деца в период от 10 месеца.

Службите обявиха, че ромската двойка неколкократно е променила показанията си за детето. Социални работници се съмняват в заявената от тях добронамереност и се опасяват, че момичето е било използване за просия, както и въвлечено в сексуални действия.

Детето беше открито в четвъртък в ромско гето близо до Лариса в централната част на Гърция, но случаят стана известен в събота и предизвика сериозен световен отзвук.

Говорител на благотворителната организация, която пое грижата за момичето, заяви, че то е в дом в Атина, където се подобрява, след като е било намерено в лоши условия на живот и ниска хигиена.

Полицията реши да действа интернационално, тъй като детето има външни характеристики, типични за Северна или Източна Европа. Появиха се и твърдения, че родители на Мария са българи.