Лекарите в страната ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран, решиха единодушно делегатите на завършилия вчера 58-ми извънреден събор Българския лекарски съюз в Равда.

Съборът изрази недоволството си от предлагания проектобюджет за 2014 г., след като се разбра, че той е планиран с 200 млн. лв. дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лв. Медиците дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември. Формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов оцени като абсолютно неприемлив бюджета на Здравната каса за следващата година. Ако той се запази в този си вид, съсловната организация, обмисля спиране на всички болнични дейности, с изключение на спешните случаи. Ако се запази решението на касата да финансира 80% от заработените дейности, лечебните заведения пък ще се принудят да искат останалите 20% да се плащат от пациентите, каза Райчинов. От БЛС настояват още да отпадне изискването личните лекари да работят 24 часа в денонощието, както и таксата за посещение при семейния медик да е 1% от минималната работна заплата.

Според управителя на НЗОК Румяна Тодорова, която също бе на събора в Равда, няма липсващи средства и бюджетът не е намален с 200 млн. лв. Дефицитът от 104 млн. всъщност е заложен излишък – приходната част е по-голяма от разходната, поясни тя. Останалите 200 млн., тя обясни с изваждането на онкопрепаратите извън болничната помощ. Въпреки това, Тодорова също не е доволна от бюджета за следващата година и ще настоява за актуализация на тазгодишния. "Ако го имаше онзи милиард и половина от здравните осигуровки, нямаше да водим тези разговори", каза управителят на НЗОК.