Личната идея на премиера на Украйна Арсений Яценюк за блокиране на строителството на газопровода „Южен поток” придобива конкретни измерения. Днес той представи във Върховната Рада законопроект за създаване на оператор на газопреносната система на страната, 49% от който ще получат инвеститори от САЩ и ЕС, съобщи РИА „Новости”.
В документа, който както съобщават украинските медии е разработен лично от Яценюк,  се предвижда, в капитала на дружеството да влязат магистралните газопроводи и подземните хранилища на Украйна, построени по времената на Съветския съюз.

Според Яценюк, проектът ще даде свежи пари за модерницация и разширяване на съществуващия капацитет на мрежата и ще направи излишно строителството на „Южен поток”.

„Това ще ни даде възможност за нови условия за транспортиране на руския природен газ. Това е и възможност да спрем строителството на „Южен поток” и да транспортираме всички обеми, които трябва да преминават по „Южен поток””, заяви Яценюк пред Върховната Рада.
Премиерът представи пред парламента законопроект за създаване на оператор на газопроносната мрежа на Украйна, в който 49-процентно участие ще може да вземат инвеститори от САЩ и ЕС.

Премиерът на Украйна посочи, че по тръбите през страната му ще могат да преминават количествата природен газ, предвидени за „Южен поток”, при това през мрежа, принадлежаща 49% на американски и европейски енергийни компании.Ако проектът "Южен поток" заработи, това се съкрати на 50% транспортирането на руски природен газ към Европа и съответно - таксите, които Украйна получава за това.