Снимки на всичките 20 съхранени изцяло или частично архитектурни обекти на големия майстор-строител Кольо Фичето, сред които е и старият мост над Янтра край Бяла,  са изложени в градинката пред Народния театър "Иван Вазов", съобщиха организаторите.

Големите фотоси на мостове, църкви и манастири са подредени в своеобразна експозиция, която може да бъде видяна от жители и гости на София до 4 ноември. Изложбата е част от проекта "Кольо Фичето – Майсторът на мостове", който е съвместна инициатива на сдружение "Българска слава" и Българска банка за развитие.

По време на официалното откриване на изложбата бе представена и едноименната книга. Алманахът, съставен от д-р Горан Благоев и председателя на УС на сдружението Антония Димитрова, представя живота и творбите на големия майстор. Автор на снимките в проекта е Цветан Благоев.

"Личността на гениалния строител Кольо Фичето и уникалните му градежи незаслужено са останали малко встрани от вниманието на българското общество. Затова искам изключително много да благодаря на Българска банка за развитие и на Историческия музей в Дряново за подкрепата, която ни оказаха при реализирането на проекта. Извършеното цялостно заснемане на всички съхранени обекти на Кольо Фичето е първото от 13 години и от издаването на алманаха на БАН (2000 г.), посветен на 200-годишнината от рождението на Първомайстора", заяви Антония Димитрова.

Сдружение "Българска слава" планира продължение на проекта през 2014 г., което вероятно ще включва и обиколка на изложбата в няколко града.