Подставени лица на Пеевски спряха да обслужват кредитите си към моята банка. Медиите му са на битово ниво, не ги чета. Той е изпращал хора от мое име на искат подкупи, обяви тази сутрин пред Би Ти Ви банкерът Цветан Василев. Депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира тежките обвинения пред "Пик".

- Г-н Пеевски, според Цветан Василев ползвате подставени лица, за да теглите кредити от неговата банка, а сега те са спрели да ги обслужват. Вярно ли е?
- Наблюдавах и днешната част от интервюто на господин Василев в Би Ти Ви. Част от нещата, които исках да кажа, вече казах вчера за "24 часа". Нека сега добавя следното. Удобното оправдание "Пеевски" отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият г-н Василев дължи отговор. А най-важният въпрос е: как и защо управляваната от него банка е отпуснала кредити, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон на фирми - пощенски кутии?
Нека г-н Василев признае как е отпуснал тези кредити за милиард и нещо на подставени лица, а не да сипе лъжи в медийното пространство, че някой друг ползва подставени лица. Това е опасен синдром. Както вече обявих, депозирал съм писмо до КТБ, в което настоявам за извинение. Аз лично нямам никакви кредити към тази банка, а всички кредити на фирми на моето семейство се обслужват редовно.

- Г-н Василев казва, че пращате хора да искат подкупи от негово име. Това е много сериозно...
- Не мога да го твърдя със сигурност, но може би Василев има такива практики - да си ползва името за нередни неща. Аз нямам такава практика, пак се е объркал.

- Банкерът "бие" и по медии, свързвани с вас.
- Медиите, които принадлежаха на моето семейство, са един от най-четените и харесвани медии в България. Аз също ги чета, харесвам ги, не мога да се отрека от тях. Те са на нивото, което импонира на широка част от българското общество. Те са на нивото, което допада и на самия мен. Най-важното е, че дават ясна, достоверна и интересна информация. Но явно моят критерий и вкус, както и вкусът на повечето българи не е толкова възвишен, колкото вкуса на г-н Василев. Съжалявам.

- Докога ще се проточи този конфликт, има ли шанс нещата да се уталожат?
- Както аз, така и българите чакаме отговора - къде се парите, раздадени на фирми без дейност - пощенски кутии. И Василев е длъжен да даде този отговор, а не да хвърля обвинения на посоки, панически, за да покрие своята собствена вина. Както и да пробутва пред медиите платени клакьори на заплата, за да симулира всенародна подкрепа за себе си.

- Вчера прокуратурата оттегли обжалването на групата, набедена, че готви убийството ви. Как ще коментирате?
- Вчера окончателно се срути изгражданата опорна точна от кръга "Капитал", че аз съм шефът на съдебната система. Прокуратурата оттегли обжалването за хората, обвинени за мои убийци. Тези хора, за които дори прокуратурата призна, че са ме следили, със сигурност не да ми направят нещо добро, са на свобода. Видя, че влиянието ми в съдебната система е "голямо". За 13 години не чух нито едно истинско обвинение срещу себе си. Подплатено с факти, доказателства. Само някой рекъл, някой казал... Така ме омаскаряват, вече 13 години без факти и доказателства, персони с користни бизнес и политически цели.

Малко по-късно "Пик" публикува допълнение на коментара на Пеевски. То е по повод твърдението на бизнесмена и издател на "Капитал" Иво Прокопиев: "И Василев, и Пеевски са бушони на Доган. Те ще изгорят."

"Г-н Прокопиев, преди да се изкарва целия в бяло и да бъде ментор на обществото, нека си признае - как на 29 години стана горд собствник на "Каолин", "Дамяница", на други сериозни държавни активи. И как ги придоби за жълти стотинки. Искам момчето на Иван Костов да отговори - и на мен, и на българите. Чак след това Пропокиев да се обяснява за всеки друг, да сипе кал, както и колкото реши. Време е да разберем как един млад, прохождащ репортер стана горд собственик на огромни държавни активи, на предприятия, на цели сектори от производството. Вие чували ли сте друг подобен случай? И тук ще задам любимия, сакрален въпрос на обществото напоследък - КОЙ? КОЙ подари активите на Иво Прокопиев? Но няма само да питам, а и ще отговоря - Иван Костов. Прокопиев и подобните трябва да се осъзнаят - след като са се облагодетелствали от държавата, нямат право да бъдат ментори на обществото. Напротив, трябва панически да търсят начини да бъдат полезни, да изкупят вината си, да дават на обществото. А защо не и да върнат на хората онова, което са прибрали на занижени цени от тях. Какви занижени - на смешни цени! Кой на кого е бушон, кой зад кого седи? Нека се вгледаме кой стои зад разграбването и престъпната приватизация на България. Кой създаде този псевдоелит? Това е Иван Костов...", обяви Делян Пеевски.