Прокуратурата е прекратила разследването за самозапалването на варненеца Пламен Горанов заради липса на престъпление, съобщи в понеделник вестник ”Сега”. 36-годишният Горанов се поля с бензин и запали пред централния вход на общината във Варна в знак на протест срещу управлението на бившия кмет на морската столица Кирил Йорданов.

В понеделник трябва да бъдат обявени и подробности от 25-страничното постановлението за спиране на делото, което бе на спецотчет и във Върховната касационна прокуратура.

Постановлението за прекратяване на разследването е издадено на 29 юли и досега е било проверявано от върховните прокурори. Това обяснява защо близо три месеца е било крито от варненската прокуратура. Разследването трябваше да установи дали някой е склонил или помогнал Пламен да сложи край на живота си.

Горанов бе сред най-активно протестиращите срещу политическата корупция във Варна, срещу ТИМ и управлението на Бойко Борисов. При акта си на саможертва той носеше плакат с надпис "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 часа на 20.02.2013 г." Младият мъж почина на 3 март заради тежките изгаряния.

Кирил Йорданов подаде оставка три дни след това. Правителството в оставка на Бойко Борисов обяви 6 март, когато бе погребението на Горанов, за ден на национален траур. Цинизмът в това решение бе, че Йорданов, заради когото се самозапали Горанов, бе кмет четвърти мандат, подкрепен от ГЕРБ. Кметът подаде оставка същия ден, когато бе и погребението на младия мъж.