Различията между мен и Иво Прокопиев са принципни, обясни Цветан Василев в интервю от Виена за журналиста Светослав Иванов от бТВ. „Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това”, каза Цветан Василев.

За разрива си с Делян Пеевски банкерът каза, че е започнал през есента на миналата година. Той не бил толкова на бизнес основа. Василев разбрал, че злоупотребяват с името му. "Василев иска да се назначи този, Василев иска това или онова".

Банкерът каза, че е финансирал сделката, с която Ирена Кръстева изкупи от Петьо Блъсков вестниците "Монитор", "Телеграф" и др., като още от самото начало било ясно, че медиите ще останат за фамилията на г-н Пеевски, а Василев се интересувал от терена на ИПК "Родина", защото по онова време имаше бум на имотите.

„Медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК Родина, старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата”, каза Василев.