С деветдесет процента усвояемост приключва третата година за национално подпомагане на пчеларите с изплатени 5.865 млн. лв. през 2013 г. на 976 пчелари, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в понеделник.

Това е най-високият процент усвояване на предвидените средства, реализиран досега по програмата. През 2012 г. усвояемостта беше 82%, а плащанията – 5 367 783 лв., посочват от фонда.

По започналата през 2011 г. програма се отпускат кредити на одобрените бенефициенти по мерките за борба срещу вароатозата и за подновяване на пчелни кошери, както и допуснатото наддоговаряне на финансовата помощ.

Справката идва след протести на пчелари миналата седмица във Варна, Шумен и Разград, които поискаха директни субсидии, както останалите животновъди в страната. Според тях действащата национална програма за подпомагане на сектора не разполага с достатъчно средства, а за следващия тригодишен период ще бъде намалена от 7 на 5 милиона лева.

Производителите на мед се оплакват и това, че няма никаква профилактика на пчелните семейства, което води до увеличение на заразните заболявания и измирането им.