Софийски апелативен съд (САС) прекрати производството по мярката за неотклонение на тримата задържани за опит за убийството.

Вчера Апелативна прокуратура София писмено оттегли частния протест на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу определението на Софийски градски съд (СГС) от 14 юни, с което е оставено без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на обвиняемите лица - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев. Срещу тримата беше заведено досъдебно производство за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. На 14 юни прокуратурата поиска постоянен арест за тримата. Гледането на мярката за неотклонение се проведе в МВР-болница, поради прединфарктно състояние на Красимир Методиев. По-късно през деня СГС пусна и тримата без мярка за неотклонение. Адвокатът на Георги Христов - Николай Хаджигенов заяви, че решението на съда е правилно и законосъобразно.

В съда днес, за да чуят определението на съда, дойдоха два от обвиняемите. Никой от тях обаче не поиска да коментира каквото и да е било. Адвокатът на Георги Христов обясни, че клиентът му все още е обвиняем за опит за убийство, сега просто е на свобода и няма да има мярка за неотклонение.

Вчера от прокуратурата заявиха: По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени.

"Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни", заявиха още от ръководството на прокуратурата в своя позиция по повод появилите се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело.