Ахмед Доган иска да бъде заличен като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов. Това стана ясно на днешното заседание в Софийски градски съд.

Съдът докладва, че от Ахмед Доган е постъпила молба, придружена с болничен лист, в която той иска да бъде заличен като свидетел, тъй като здравословното му състояние не го позволява. В съда са постъпили документите, които съдът поиска на предното съдебно заседание от лекаря, заедно с мнението, че ако Доган бъде свидетел, това би навредило на състоянието му.

Днес в сградата на Съдебната палата дойде лидерът на ДПС Лютви Местан, за да даде показания като свидетел по делото срещу Октай. Местан каза, че идва, за да даде съответните показания. На въпрос към него за здравословното състояние на почетния председател на партията, той каза: "Не му позволява днес да бъде на делото". В съдебната зала днес са още Рамадан Аталай и секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Предното заседание по делото съдът отказа да измени мярката на Октай Енимехмедов и той остана в ареста. Градският съд тогава прецени, че няма опасност Енимехмедов да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление. Съдът поиска докторът, издал болничен лист на Доган, да представи всички медицински документи, които е съставил във връзка с прегледите на Ахмед Доган.

По делото бяха разпитани трима свидетели – сред тях и бившият градския прокурор на София Николай Кокинов. Той каза, че след конференцията на ДПС през януари, когато е срещнал Октай, го е питал: какво искаше да направиш. И Октай му е казал: Исках да го гръмна. Самият Октай каза пред съда, че действително това са били неговите думи.

Преди началото на делото на 24 септември стана ясно, че от Доган е постъпило заявление, че не желае да се конституира като граждански ищец и частен обвинител, и иска да бъде даден ход на делото. Тогава той не беше в залата, тъй като имаше болничен лист. Самият Октай поиска делото да бъде отложено, тъй като желае на него да присъства и Ахмед Доган. Мъжът каза, че за втори път Доган проявява неуважение към съда. Октай Енимехмедов държи в съда да бъдат разпитани Ахмед Доган и Лютви Местан.

Ахмед Доган пропусна вече 3 заседания на съда, който гледа делото срещу Октай Енимехмедов, който се опита да произведе изстрел с газов пистолет срещу него. Първото заседание на съда не тръгна именно, защото се оказа, че е болен. Тогава дори се появи вероятност Доган да бъде принудително доведен в съда, но по-късно съдебният състав получи болничен лист за заболяване на Доган и тази вероятност отпадна. Преди второто заседание пък той вече беше изпратил болничен лист и отново не беше в залата.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично и пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.